Dugotrajno sedenje – prečica do bolesti

Radili kancelarijski posao ili ne, u 21. veku mnoge poslove obavljamo sedeći. Procenjuje se da trećina svetske populacije za radnim stolovima sedi svakog dana duže od 10 sati. Istraživanja pokazuju da što više sedite, to je veća verovatnoća da ćete imati zdravstvenih problema.

Jelena i Nenad rade u IT sektoru. Svakog dana su više od osam časova za računarom. Cenu takvog posla plaća njihovo telo.

Nenad Pešić, veb-master na sajtu RTS-a, ističe da je reč o osam sati sedenja: „U kući barem još četiri, i to je sve za računarom. Leđa bole...“

„Sedim osam sati u tom položaju i imala sam upalu nerva na ramenu... Utrnem, i dođem do stadijuma kada ništa više ne osećam“, ispričala je Jelena Keserović. 

Ako je još i nepravilno, dugotrajno sedenje je neretko prečica do bolesti.

„Posle izvesnog vremena nas bole mišići, leđa, i boli nas vrat. Vrlo često se zaboravlja da nepravilno sedenje utiče na disanje, utiče i na rad srca“, upozorava prof. dr Sanja Mazić, specijalistkinja sportske medicine sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

„Ljudi imaju problema sa lumbalnim delom leđa, odnosno donjim delom leđa i cervikalnim, tj. vratnim delom leđa, zbog konstantnog sedećeg položaja tokom celog dana“, navodi fizioterapeut Peđa Jovičić.

Istraživanja pokazuju da loše držanje tela skraćuje i životni vek.

„Bila je jedna interesantna studija u Australiji, koja je pokazala da smo, ako nepravilno sedimo, praktično za svaki sat skratili život 22 minuta“, dodaje dr Mazić.

Jelena i Nenad odlučili su da budu fizički aktivni, jer su pre toga, zbog bolova, išli na fizikalnu terapiju. Nisu jedini.

„Uglavnom dolaze kada je najkritičnije, kada više ne mogu da izdrže bolove. Kada imaju određenu simptomatologiju, da li su to jaki bolovi u donjem delu leđa, trenjenje ruku...“, otkriva Jovičić.

Gotovo identično je i kod dece. Prosečan osnovac u Srbiji tri sata dnevno provede pred računarom, a još minimum četiri sata u školskoj klupi. Zbog toga je sve više dece sa deformitetima stopala i kičme, a broj gojaznih raste.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 23. mar 2017, 17:35) - Aggro [neregistrovani]

Snazal (imenica od "snaći se")

Čisto da podelim svoj snalaz sa ljudima: ja radim od kuće. Nekoliko sati dnevno moram da provedem na računaru. Pre svega sam hteo da konstruišem sto koji se podiže i spušta, ali se mehanika/pneumatika ispostavila nepraktičnom, a hidraulika preskupom.

Otišao na pijacu, kupio hoklicu za 200 dinara, nju na sto, laptop na hoklicu. Pomaže jako jer mogu da menjam položaj tela, jednu nogu oslonim na sto, prebacim težište, ispravim se, protegnem... jako isplativo.

(utorak, 21. mar 2017, 02:31) - anonymous [neregistrovani]

Stajanje

Postoje i stolovi za stajanje i oni se sve vise koriste na zapadu upravo iz tog razloga.
Dajte nekad moguca resenja, a ne samo probleme...

(ponedeljak, 20. mar 2017, 23:41) - Neki već pet godina zauzimaju istu stolicu pa su počeli da Fantaziraju [neregistrovani]

Ni video igrice se ne računaju!


Pitanje je kojim sportom se pet miunuta možemo baviti u radnoj unifomi osim šaha?