Neinvazivna stimulacija mozga dobra i za zdrave i za bolesne

Na Vojnomedicinskoj akademiji održan je Simpozijum o kliničkoj neurofiziologiji sa međunarodnim učešćem. Najvažniji predavač skupa i gost Beograda jeste profesor Mihael Niče sa Instituta za neuronauku iz Dortmunda. Predstavljena su najnovija dostignuća u oblasti stimulacije mozga, i kod zdravih i kod pacijenata sa različitim zdravstvenim problemima.

Ovaj uređaj na glavi koristan je i pre svega bezbedan. To je tehnika stimulacije mozga kod ljudi u budnom stanju. Pre osam godina odobrena je u Americi za lečenje depresije kada nema oporavka lekovima.

„Šta radimo, stavljamo tu mašinu na glavu, uključujemo blagu struju i tako utičemo na određene moždane funkcije, menjamo aktivnosti nervnih ćelija. Najviše istraživanja sprovodimo kod pacijenata posle moždanog udara, ili onih sa Parkinsonovom bolešću. U zavisnosti od oboljena, protokol najčešće podrazumeva dvonedeljne tretmane jednom ili dva puta dnevno“, objašnjava Mihael Niče iz Instituta za neuronauku u Dortmundu.

Na Vojnomedicinskoj akademiji metoda neinvazivne stimulacije mozga primenjuje se dvadesetak godina, ali samo u istraživačke svrhe. Stručnjaci iz neurologije, neurofiziologije, fizijatri i mnogi drugi, očekuju da će uskoro biti odobrena jer je dokazano da nema neželjene efekte, a pomaže.

„Ispitujemo horizonte novih saznanja i saznajemo koliko možemo pod uticajem ove stimulacije u željenom pravcu, na jedna pozitivan način menjati funkcije mozga nakon pojedinih oštećenja, nakon pojedinih bolesti“, kaže prof. dr Tihomir Ilić iz Laboratorija za neinvazivnu stimulaciju mozga na VMA.

Neinvazivna stimulacija mozga može da se primenjuje i kod zdravih osoba u poboljšanju pamćenja, pažnje, budnosti ili lingvističkih kapaciteta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 10. dec 2019, 12:46) - anonymous [neregistrovani]

Efekat

Pozdrav
Da li ima nekoga ko je bio kod doktora na stimulaciju? Zanima me kakav je efekat?