Čitaj mi!

Inteligencija - nije bitna veličina već struktura mozga

Ljudska inteligencija ne zavisi toliko od veličine mozga koliko od načina na koji je on građen, zaključak je međunarodne naučne studije, predvođene istraživačima sa Univerziteta u Beču.

Naučnici su dosad preuveličavali vezu između veličine mozga i intelektualnih sposobnosti čoveka, objasnio je Jakob Pitšing, stručnjak za kognitivne nauke i jedan od autora studije, prenosi Tanjug.

Za ljudsku inteligenciju su daleko značajniji „raspored korteksa, srednjeg i malog mozga, kao i dobra veza između bele i sive materije“, naveo je Pitšing i dodao da je sama veličina cerebralne mase manje važna.

Pitšing i njegov tim analizirali su 88 ranijih studija na tu temu, kojom je bilo obuhvaćeno 8.000 slučajeva, a svoje nalaze su objavili prošle nedelje u stručnom časopisu Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

Naučnici su, takođe, ustanovili da muškarci, koji generalno imaju veći mozak od žena, nisu ničim dokazali da imaju naprednije kognitivne sposobnosti od lepšeg pola.

Učesnici istraživanja čiji je mozak bio daleko veći od proseka pokazali su čak slabije rezultate na testovima inteligencije, napomenuo je bečki naučnik.

Kao dokaz da je struktura mozga najznačajnija, Pitšing je naveo primer kita koji, uprkos ogromnom mozgu, teškom devet kilograma, ne važi za preterano inteligentnu životinju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 14. okt 2015, 20:56) - anonymous [neregistrovani]

Nista novo

Biologija, osnovna skola...

(sreda, 14. okt 2015, 20:53) - anonymous [neregistrovani]

Јака ствар!

Открили су топлу воду...