Nikotin "vara" mozak

Mozak izložen dejstvu nikotina počinje da tumači pušenje kao korisno ponašanje, pokazuje nova studija. Nikotin koristi podsvesni mehanizam učenja, koji povezuje situacije iz okruženja i odgovarajuću reakciju.

Istraživanje je pokazalo da nikotin, sastojak iz cigareta koji izaziva zavisnost, "vara" mozak da povezuje situacije iz okruženja sa pušenjem.

To bi moglo da objasni zašto bivši pušači imaju želju za da zapale cigaretu baš onda kada su u baru ili posle obroka.

Studija, koju su sproveli istraživači sa Medicinskog koledža Bejlor (BMK), objavljena je krajem nedelje u medicinskom časopisu Neuron.

"Naš mozak funkcioniše tako što povezuje događaje iz okruženja sa reakcijama, pa emituje signal za nagrađivanje kada se ponašamo na način koji nam je koristan", zaključio je koautor studije dr Džon Dani, profesor neurologije na BMK.

"Nikotin preuzme kontrolu nad ovim podsvesnim mehanizmom za učenje, tako da mozak tumači pušenje kao pozitivnu akciju".

Dani objašnjava da zbog toga određeni događaji iz okruženja mogu da izazovu želju za pušenjem. Alkohol, obrok sa prijateljima i vožnja u automobilu mogu da postanu signal koji izaziva pušenje.

Pojačana moždana aktivnost 

Dani i drugi koautor studije, dr Đianrong Tang, ispitivali su kakvu moždanu aktivnost izaziva nikotin kod miševa.

Miševima je bilo omogućeno da lutaju kroz aparaturu koja je sastavljena od dve komore. U jednoj komori bi bili izloženi nikotinu, a u drugoj rastvoru soli.

Naučnici su pratili koliko dugo se miševi zadržavaju u komorama, kao i moždanu aktivnost u hipokampusu, delu mozga u kojem se stvaraju nova sećanja.

"Aktivnost u mozgu je bila neverovatna", rekao je Dani.

"U odnosu na slani rastvor, nikotin je jačao veze među neuronima do 200 procenata. To ojačavanje veza je pokazatelj stvaranja novih sećanja."

Dani je objasnio da bi razumevanje mehanizama uz pomoć kojih se kreiraju sećanja, moglo da pomogne u boljem razumevanju i pronalaženju leka za bolesti kao što su Alchajmerova ili Parkinsonova.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 30. mar 2020, 14:43) - Tasa [neregistrovani]

Nikotin, mimikrija acetilholina

Identična molekularna struktura sa neurotransmiterom acetilholinom omogućava nikotinu da zauzme njegovo mesto na receptorskim ćelijama, time značajno umanjuje efekte ovog neurotransmitera. Ovaj povišen stepen stimulacije ima štetne efekte na funkcije mozga, izaziva povišenje praga osetljivosti receptorskih ćelija, prosto, nikotin se krvotokom pojavljuje u većoj količini od koncentracije acetilholina, koji prorodno generiše mozak. Vremenom dolazi do habituacije, za normalno funkcionisanje neurona mozak traži pojačanu stimulaciju koju mu obezbeđuje nikotin, to je hemijski mehanizam razvijanja zavisnosti. Dalje, nikotin deluje samo na jedan tip receptora, narušava ravnotežu, i jednostrana stimulacija ubrzava rad srca, raste krvni pritisak ...itd. Istrvremeno nikotin razgrađuje ferment omni-amino oksidazu, zaduženu za razgradnju dopamina. Dopamin se akumulira i to je lažni osećaj zadovoljstva popušenom cigaretom. Na taj način se nalazi veza sa Parkinsonom, koji je posledica smanjenja produkcije dopamina u substancija nigri, bazalnoj gangliji koja u sadejstvu sa strijatumom učestvuje u regulisanju pokreta. Stoga se u tekstu pominje veza nikotina i parkinsonove bolesti....priča koju treba ozbiljno istražiti. Da skratim, nema ništa dobro u duvanskom dimu, veliko zlo, đavolski proizvod.
Tasa

(četvrtak, 17. sep 2009, 01:22) - misa kostic [neregistrovani]

lako bez cigara

Prestao sam da pusim pre skoro sedam godina ali i dan danas pamtim beskrajno srecne trenutke ispunjene duvanskim dimom. Sada imam problem sa kilogramima tako da nisam bas siguran da je prestanak pusenja bas za mene bio pravi potez.