Čitaj mi!

Đumbir, lek na prazničnoj trpezi

Do naše trpeze lekovita biljka đumbir proputovala je dug put iz Azije. Osim u tanjiru, aromatični koren svoje korisne osobine pokazuje i u kontaktu sa kožom i kosom, pa se sve češće nalazi na listi sastojaka kozmetičkih proizvoda.

Na prazničnom spisku namirnica trebalo bi obavezno da bude i đumbir. Osim što je prijatnog i osvežavajućeg ukusa, ova biljka višestruko blagotvorno deluje na organizam.

Koren biljke poreklom iz Azije, našao je svoje mesto u većini svetskih kuhinja. Našoj su svakako najbliži kolačići u koje se dodaje đumbir u vidu začina.

Mladi đumbir uglavnom se kiseli i koristi u pripremi jela, ali se takođe može skuvati i ukusan čaj od očišćenog, isečenog korena u kombinaciji sa sokom od limuna ili narandže i dodatkom meda.

Ovakav napitak posebno deluje i na cirkulaciju skalpa, ali i perifernih delova tela, pa ga pripadnice lepšeg pola rado koriste u borbi protiv celulita.

Kao začin, najčešće je korišćen u kineskoj, japanskoj i indijskoj kuhinji, dodajući jelima određenu dozu svežine, ali i ljutine.

Od njega se prave razni kolači i grickalice, ali i pivo i vino, posebnog reskog ukusa. U prahu se dodaje čak i kafi, posebno u Egiptu.

Zbog svog blagotvornog dejstva na digestivni trakt đumbir se koristi i kao lek.

Najveći učinak ima u poboljšavanju varenja i pri sprečavanju mučnine te se posebno preporučuje u periodu postoperativnog oporavka radi uspostavljanja rada creva i jačanja organizma, kao i tokom trudnoće za sprečavanje jutarnjih mučnina.

Stari Kinezi su odavno shvatili i da je ova lekovita biljka odličan lek protiv vrtoglavice, ali i malaksalosti, gubitka apetita i gripa.

U potrazi za sredstvima koja će održati vašu lepotu ne zanemarujte đumbir! Kozmetička industrija odavno ga je implementirala u razne kozmetičke proizvode, od krema i pilinga do ruževa za usne, posebno one koji povećavaju volumen.

U kućnoj radinosti svakako možete dodati đumbir u prahu u svaku kupku, ali i masku za kosu, jer je peckanje znak da je cirkulacija proradila i da je lekoviti đumbir počeo da čini svoje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 27. dec 2012, 01:27) - Aleksandar iz Nemačke [neregistrovani]

da, tačno je, ali i svi ostali začini su zdravi

Apsolutno se slažem, pošto ja već godinu i više dana INTENZIVNO unosim kombinaciju raznih začina u moj organizam, preko hrane.

Bilo da je to atijska ili indijska hrana, svi ti recepti zahtevaju razne začine, što se na kraju ispostavilo kao IZUZETNO BLAGOTVORNO po moje telo i dušu. Sada sam puno otporniji na razne prehlade, bolesti itd itd, a i dosta živahnije se osećam.

Nažalost, Balkanska kuhinja slabo koristi začine, a i oni koji se koriste koriste se vrlo nedovoljno, tj. ne tako često.

Evo šta ja istovremeno UVEK kombinujem, koje začine: indijski kim(ili neki drugi kim, svejedno), kurkuma, đumbir, korijander. Ovu kombinaciju stavljam u sva jela, a čak i pržena jaja ne jedem bez začina.

Ne možete ni zamisliti koliko su pržena jaja ukusnija a i puno zdravija kada se ova četiri začina stave u smesu pre prženja, dakle ja ne govorim o stavljanju začina po završetku prženja nego u samu tečnu smesu kada se jaja polupaju i promešaju u posudi, jer na taj način začini mogu da imaju maksimalni mogući efekat.

Takođe, koristim ponekad i bosiljak, majčinu dušicu, mango začin(samleveno lišće i kora manga) i muskatni oraščić.


Eto, predlažem svima vama da proučite tesktove o ovim začinima preko neta, da se informišete i da POLAKO krenete da u svoju ishranu svakodnevno, ali baš svakodnevno, da koristite ove gore nabrojane začine.


Naravno, postoji period privikavanja, neko će odmah početi sa svim začinima neko će biti oprezniji i malo po malo uključivati sve, nije svako od nas isti niti ima istu toleranciju. Ali verujte mi, kad se jednom priviknete, pitaćete se kako ste mogli da jedete hranu bez začina.


I, na samom kraju, da dodam da NI POD RAZNO ne koristite tzv. začin koji sa začinom nikakve veze nema: VEGETA...ona je vrlo štetna po organizam jer sadrži PREVIŠE soli, i veštačke pojačivače ukusa, koji je poznat pod imenom GLUTAMAT. Glutamat je toliko štetan da o tome ne treba ni trošiti reči.


Hranu više ne solite, ili vrlo vrlo malo, sami začini će učiniti da hrana bude mnogo boljeg ukusa nego ranije, i više apsolutno nema potrebe za solju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">