Čitaj mi!

Cveće „za pojesti“

Osveženje na vašem tanjiru mogu biti – jorgovan, hibiskus, maslačak, ljubičica... Ukoliko vam neobični ukusi, ipak, ne prijaju, jarke boje sa ivice tanjira ili crveni pupoljci u kockama leda razvedriće atmosferu za stolom.

Ukusan zalogaj nije prva asocijacija koju imamo kada neko pomene cveće. Međutim, mnoge takve lepe biljke mogu dodati malo živosti, boje i neobične arome salati od svežeg povrća, pa čak i kuvanom jelu.

Neki lepi cvetovi prirodno su odličnog ukusa, dok je u nekim slučajevima neophodno malo truda da bi ih učinili prijatnim za nepce.

Zbog toga kuvari savetuju da pre nego što u ručak ubacite buket, proverite da li je reč o vama jestivim sastojcima jela.

Osim lila cvetića, jestivi su i srcoliki listovi divlje ljubičice.

Mogu se koristiti pojedinačno ili zajedno da bi salata na koju ste navikli dobila malo boje i interesantnu notu. Čaj od ljubičastih cvetića nije novost, kao ni slatko ili žele sa ukusom ljubičica, a ukoliko vam se ne dopada ukus, možete ih koristiti za dekoraciju – jela ili stola.

Plod ruže, šipurak, u ishrani nekih naroda, poput starosedelaca u SAD, imao je veoma važnu ulogu zbog visokog sadržaja C vitamina. Malo je onih koji nisu probali sirup, marmeladu, žele, pitu, čaj ili vino od šipurka, ali je mnogo manje onih koji su na tanjiru ili u čaši imali latice ili pupoljke ruže.

Iako je korov, maslačak bi morao da dobije mnogo više poštovanja, navode nutricionisti. Zbog visokog sadržaja antioksidanata i minerala, naročito kalijuma, maslačak bi trebalo pustiti u tanjir. Iako može da bude malo gorak kada se sjedini sa zelenom salatom, krastavcem ili paradajzom i oni sa osetljivijim nepcem će mu oprostiti.

Iako su sveži cvetovi hibiskusa prava poslastica, ova biljka najbolja je za spravljanje čaja. Nekoliko cvetova potopite u vrelu vodu, ostavite da se prohladi, procedite i dodajte sok od jednog limuna.

Jorgovan je predivnog mirisa, ali i ukusa, ali nije za one koji više vole poznate ukuse. Dobro prohlađen jogurt sa dodatom vanilom i nekoliko lila cvetića odličan je recept za novu poslasticu.

Nažalost, nijedan cvet nije bezbedan za jelo ukoliko nije odgajan organski, bez upotrebe pesticida i drugih štetnih hemikalija. Takođe, veoma je važno dobro oprati cveće koje će se naći na tanjiru.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">