Čitaj mi!

U Azerbejdžanu naftom leče 70 bolesti

U Azerbejdžanu, koji je prebogat energentima - pre svega naftom i gasom - novina u turističkoj ponudi je specijalni tretman u crnom zlatu u banjama. U gradu Naftalanu prvi put je primenjeno takvo lečenje.

Ovo je zdravstveni centar Naftalan u prestonici Azerbejdžana Bakuu. Iako izgleda neugledno - hodnici su slabo osvetljeni, nameštaj je pohaban, posetioci mogu da se kupaju u sirovoj nafti.

Lekari tvrde da tradicija takvog kupanja iz medicinskih razloga datira još iz 8. veka, a ruski naučnici su dokazali terapeutska dejstva. Sirova nafta uništava sve vrste bakterija, virusa, gljivica i leči neplodnost. Lekar Hašim Hašimov iz tog centra kaže da takav tretman može izlečiti čak 70 bolesti.

„Sastav tečnosti je jedinstven, ona je čista. U sebi nema ništa prljavo. Osim toga ima terapeutska svojstva“, kaže Hašim Hašimov.

Klijenti su različiti - od znatiželjnih turista do lokalnog stanovništva koje se nada izlečenju. Zainteresovani za taj medicinski eksperiment najpre borave u kadi sa gustom, crnom tečnošću desetak minuta.

Posle brisanja odlaze na nekoliko tuširanja kako bi se uklonili ostaci nafte sa kože. Jedan australijski turista kaže da ga je privukao članak o tom medicinskom tretmanu koji je pročitao preko interneta.

Početna nervoza je nestala čim je ušao u kadu. Iako se tvrdi da sirova nafta sadrži naftalin hidrokarbon koji može biti kancerogen, Australijanac nije bio zabrinut za svoje zdravlje.

„Osećam se veoma dobro. Ovo je odlično iskustvo. Temperatura u kadi je normalna. Tečnost je poput čokolade, podseća me na čokoladne fontane u tržnim centrima. Toplo je, ništa ne boli i nema neprijatan miris“, istakao je Seb Smit, australijski turista.

Doktor Hašimov kaže da je sirova nafta veoma skupa pa se na klinici štedi. Samo jedan deo crnog zlata se odbaci, a ostatak se čuva. Azerbejdžan koji je sve privlačniji turistima sada ima i kreativni pristup luksuzu sa specijalnim banjama u kojima se klijenti ohrabruju da plivaju u sirovoj nafti.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 02. avg 2015, 19:44) - Stojadin [neregistrovani]

Lek

Postoji varijanta lecenja kandide uz koriscenje mesavine biljnog caja i petroleja.

(subota, 01. avg 2015, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

Petrolej

Poznavao sam coveka koji je tvrdio da je petrolej lek za dugovecnost. U malim kolicinama. Za zivota je popio 6 litara. Ziveo je 96 godina.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">