Читај ми!

Otišla je Branka Veselinović da na nekom drugom mestu čuva decu, stare i bespomoćne

Otišla je legenda srpske glumačke scene – Branka Veselinović. Iako je bila najstarija glumica na svetu, mladalačka razigranost obeležila je njen život dug 105 godina. Branka Veselinović počivaće u Aleji zaslužnih građana. Datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

Ja znam, družino mila, da sam život ljubavlju pobedila!

Preminula je Branka Veselinović. Ali, ko će u to da poveruje?! Jer slavila je Branka i mi s njom, stoti rođendan. Slavili smo život jer je ona dokaz da je život čudo. A ovog hladnog, ali sunčanog februarskog jutra, odlučila je da ode, u 105. godini.

„Ja idem i dalje, prekjuče sam bila kod penzionera na otvorenom, za invalide. Juče sam bila u Savezu slepih, tamo smo prikupljali neke pare. Jednostavno ne sedim. Imam energiju.“

Govorila je u stihu. Govorila je sedam jezika. Od 19. godine volela je glumu, volela je glumca Mlađu Veselinovića, sa kojim je osnovala Fond za pomoć deci invalidima, ali i nagradu za najboljeg glumca u njenom Jugoslovenskom dramskom pozorištu u kojem je bila od osnivanja.

Poslednju ulogu je odigrala u Skupu Marina Držića, u režiji Jagoša Markovića. Imala je 84 godine.

„'U koliko je proba?'. I sad ja opet sa pijetetom: 'Kad Vama odgovara, mi ćemo se prilagoditi, ovih dana'. 'Ma, pitam kada je danas'. Ja ne mogu da verujem. Kažem u jedan. 'Hvala vam najlepše, vidimo se'. Došla je pre svih, elegantna. Na dodeli Oskara nisu tako elegantni glumci njenog doba. U tamnom sakou i pantalonama, i skočila na scenu iz partera! Sa dva plastična kuka. Skočila!“, seća se Jagoš Marković.

„Ta radost života, radost trenutka, nešto je što smo svi mogli da naučimo od nje, kako se voli ovaj posao, kako se voli život uprkos svemu. Ali je ona uprkos tome živela do kraja sa velikim osmehom, radošću i verom u bolje sutra“, naglašava Gordan Kičić.

U opusu Branke Veselinović je više od sto uloga, rad sa najznačajnijim rediteljima i nagrade: Sterijina za ulogu Gine u Ožalošćenoj porodici, „Branislav Nušić“ za životno delo, Vukova nagrada, Orden rada sa zlatnim vencem. Bila je ambasador Unicefa, bila je dobrovoljni vatrogasac sa činom oficira prve klase, bila je satkana od najfinijeg i najplemenitijeg materijala.

Otišla je Branka Veselinović da na nekom drugom mestu čuva decu, stare i bespomoćne. Ima li još takvih?

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво