Читај ми!

Novi grčki kralj koji to nikad neće biti

Upoznajte princa Pavlosa, novog grčkog monarha bez prestola i njegovu porodicu.

Kralj je mrtav- živeo kralj!

Smrću poslednjeg grčkog kralja Konstantina II, na čelo te kraljevske kuće došao je njegov najstariji sin, 55-godišnji princ Pavlos. Pavlos je rođen 1967. u rezidenciji Tatoj u Atini, gde će u ponedeljak biti sahranjen njegov otac. Drugo je, od petoro dece kralja Konstantina i kraljice Ana Marije, najmlađe sestre danske kraljice Margrete Druge. Starija sestra njegovog oca, kraljica Sofija, udata je za bivšeg španskog kralja Huan Karlosa, tako da Pavlos i njegova braća i sestre imaju dve tetke kraljice.

Kada je Pavlos imao samo sedam meseci, njegova porodica se preselila u Rim, pa Kopenhagen, a potom i u London, nakon što je u Grčkoj izveden državni udar i zavladala vojna hunta.
Na plebiscitu 1974. grčki narod je ponovio ubedljivo NE monarhiji, ukinutoj prethodne godine, pa je kraljevska porodica nastavila da živi u egzilu.
Suprug britanske kraljice Elizabete, princ Filip, bio je takođe njihov bliski rođak, a dve kraljevske porodice vezuju i brojna kumstva.

Kako kraljevska tradicija nalaže, Pavlos je obrazovanje stekao na britanskoj kraljevskoj vojnoj akademiji, a potom, zajedno sa bratom od tetke, španskim kraljem Felipeom, diplomirao i magistrirao na Džordžtaun univerzitetu u Vašingtonu. Dvojica rođaka bila su "cimeri" tokom studiranja, ako se uopšte može upotrebiti ta reč, jer nisu delili sobu, nego celu kuću.
Radio je u brodskim kompanijama, a potom se bavio osnivanjem raznih investicionih fondova.
Oženio se 1995. godine bogatom naslednicom Mari Šantal Miler, ćerkom američko-britanskog biznismena Roberta Vorena Milera. Upoznali su se na jednoj zabavi u Nju Orleansu, a zaprosio ju je tokom skijanja u mondenskom Gštatu u Švajcarskoj.

Mari Šantal je iz katoličke prešla u pravoslavnu veru, kako bi se s Pavlosom venčala u katedrali Svete Sofije u Londonu po grčkom crkvenom obredu. Iako je venčanje tada okupilo krem evropskih kraljevskih porodica, pred britanskim zakonom je bilo nevažeće, jer ceremonija nije bila na engleskom jeziku. Zato su mladenci morali da obave i građansko venčanje u Čelsiju.

Pavlos i Mari Šantal imaju petoro dece, ćerku i četiri sina.

Mari Šantal ima svoj brend luksuzne dečije garderobe, dok je najstarija ćerka Marija Olimpija poznato ime u svetu modelinga i zaštitni znak nekih ekskluzivnih brendova, između ostalog i Luj Viton tašni.

Njena braća, Konstantin Aleksios i Ahileos Andreas veoma su aktivni na društvenim mrežama i važe za najpoželjnije prinčeve neženje među pripadnicama nežnijeg pola.

Iako je, smrću svog oca, nasledio grčki presto, Pavlos je postao kralj koji to najverovatnije nikada neće biti.
Raspoloženje u grčkoj javnosti za povratak monarhije gotovo da je ravno nuli, a mlađe generacije potpuno su nezainteresovane za kraljevsku porodicu, dešavanja oko njih i njihov luksuzan život.

 

Starije generacije nisu oprostile bivšem kralju što je ostavio narod na cedilu u jednom od najtežih momenata njegove istorije.

Iako svi prethodni šefovi države imaju pravo na državnu sahranu, grčka vlada nije dozvolila da sahrana Konstantina II u ponedeljak bude državna, već samo privatna ceremonija. Premijer Micotakis je rekao da će o Konstantinovom životu "suditi istorija, pošteno i strogo".
A bliže se i izbori...

 

 

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво