Читај ми!

Posle niza kontroverzi Adidas neće da Kanje Vest bude partner kompaniji

Adidas je bio pod pritiskom nakon antisemitskih napomena Kanjea Vesta koji je sebi nadenuo i posebno umetničko ime - Je.

После низа контроверзи Адидас неће да Кање Вест буде партнер компанији После низа контроверзи Адидас неће да Кање Вест буде партнер компанији

Adidas AG okončava svoje partnerstvo sa Jeom nakon uvredljivog ponašanja repera i dizajnera koji je nekada uspešan brend obuće pretvorio u temu za kritikovanje.  

Nemačka kompanija saopštila je da prekida veze sa Jeom, odnosno Kanjeom Vestom, i to - sa trenutnim efektom raskida partnersta. Inače, prognoziralo se da će kompanija ostvariti neto prihod od čak 250 miliona evra (246,5 miliona dolara) u tekućoj fiskalnoj godini.

„Nedavni Jeovi komentari i postupci bili su neprihvatljivi, sa elementima mržnje, opasni i krše vrednosti koje kompanije neguje, kao što su različitost i inkluzija, međusobno poštovanje i pravičnost", navodi se u saopštenju Adidasa.

Adidas će prekinuti partnerstvo sa Jeom, zaustaviti proizvodnju brendiranih proizvoda Yeezy i obustaviti mu sva plaćanja.

Muzičar je davao kontroverzne izjave, uključujući antisemitske objave na društvenim mrežama poslednjih nedelja. Za sada se ne oglašava ovom povodom.

Akcije Adidasa, koje su već opterećene kontroverzom, pale su za čak 4,5 odsto na trgovanju u Frankfurtu, dostigavši najniži nivo od 2016.

Odluka Adidasa usledila je nakon nedelja razmatranja unutar kompanije, koja je tokom protekle decenije izgradila liniju Yeezy - u brend koji čini čak 8 odsto ukupne Adidasove prodaje, prema procenama analitičara. 

Adidas je ranije ovog meseca inače ovo nazvao ovo partnerstvo „jednom od najuspešnijih saradnji u istoriji naše industrije".

Taj uspeh je, međutim, došao sa dosta ogorčenosti između partnera. Je je optužio Adidas da kopira njegove ideje i loše upravlja brendom, i ismevao je odlazećeg glavnog izvršnog direktora Kaspera Rorsteda na društvenim mrežama.

U međuvremenu, iz Adidasa su saopštili da su više puta pokušavali, i da nisu uspeli da reši probleme sa Jeom - privatno.

Reper je u septembru rekao da želi da pregovara sa Adidasom da dobije 20 odsto honorara na sve modele obuće koje je dizajnirao sa kompanijom - zauvek.

Posle toga je izazvao više kontroverzi tako što je na Nedelji mode u Parizu nosio majicu na kojoj je pisalo „Životi belaca su važni". Kasnije je izgubio pristup svojim Tviter i Instagram nalozima nakon što je ponavljao antisemitske primedbe - primedbe koje su izazvale rastuću reakciju potrošača i poznatih ličnosti, a neki su pozivali ljude da bojkotuju Adidas proizvode dok se partnerstvo ne otkaže.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво