Čitaj mi!

Preminula Loreta Lin – zvezda kantri muzike

Loreta Lin, ćerka rudara uglja koja je postala jedna od najvećih zvezda američke kantri muzike i vodeća feministkinja u tom žanru, umrla je u 90. godini, u svom domu u Hariken Milsu u Tenesiju.

„Naša draga mama, Loreta Lin, preminula je mirno jutros, 4. oktobra, u snu kod kuće na svom voljenom ranču u Hariken Milsu", navodi se u saopštenju. Porodica je zamolila za privatnost u trenucima tuge.

U maju 2017. godine Loreta Lin je bila u bolnici zbog moždanog udara, zbog toga je otkazala turneju.

Tokom oktobra 2021. godine govorila je na svečanosti na kojoj je njen prijatelj Alan Džekson primljen u Kuću slavnih kantri muzike.

Lin je rođena kao Loreta Veb u Kentakiju, bila je najnagrađivanija kantri pevačica, a prodala je 45 miliona albuma širom sveta.

U svetu kantri muzike kojim dominiraju muškarci 1960-ih i 70-ih godina, Lin je izgradila reputaciju feministkinje gorštaka koja je bila dovoljno smela i talentovana da napiše sopstvene pesme.

Po njenoj biografiji Rudareva kći, koja je bila najprodavanija knjiga, snimljen je i film u kome je Sisi Spejsek dobila Oskara.

Loreta se udala sa petnaest godina, sa 17 je naučila da svira gitaru koju je dobila od supruga. Prva ploču snimila je 1960. godine pod nazivom "I'm a Honky Tonk Girl".  Njene pesme bile su hitovi na top listama.

Primljena je u Kuću slavnih kantri muzike 1988. godine i Kuću slavnih kantri gospel muzike 1999. godine.

U braku sa svojim suprugom dobila je šestoro dece, a brak je trajao 48 godina do suprugove smrti.

Odlikovana je Predsedničkom medaljom slobode bivšeg predsednika Baraka Obame, 2013. godine.