Читај ми!

Raskol u danskoj kraljevskoj porodici

Odluka danske kraljice da oduzme prinčevske titule deci svog mlađeg sina izazvala je pravu pometnju i raskol u kraljevskoj porodici. Dok je porodica mlađeg sina šokirana i zbunjena, supruga starijeg sina smatra da je odluka ispravna.

Deca princa Joakima od Danske, mlađeg sina kraljice Margrete Druge, od 1. januara sledeće godine više neće imati titule prinčeva i princeza, niti će moći da se oslovljavaju kao "kraljevska visočanstva". Ubuduće će nositi titule grofa tj. grofice od Monpeza i biti oslovljavani kao "ekselencije".

Odluka kraljice odnosi se na četvoro dece princa Joakima: sinove Nikolaja i Feliksa, koje ima sa prvom suprugom Aleksandrom, kao i na njegovu mlađu decu, Henrika i Atinu, koju ima sa sadašnjom suprugom Mari.

Deca će zadržati svoje mesto u liniji nasledstva krune (trenutno su od sedmog do desetog mesta, iza svog strica prestolonaslednika Frederika, njegove dece i svog oca).

Kraljevska palata saopštila je da je odluka, koja je pripremana nekoliko meseci, u skladu sa potezima koje su i druge evropske kraljevske kuće povukle u poslednje vreme i da je želja kraljice da njeni unuci mogu samostalno da upravljaju svojim životima u većoj meri, bez ograničenja i obaveza koje podrazumeva formalna pripadnost danskom Kraljevskom domu.

Kako prenosi Hello, kraljica je rekla da je odluku donela posle dužeg razmatranja i da smatra da će ona biti dobra za njene unuke.
Međutim, izgleda da baš i nije tako.
Danski mediji prenose izjavu princa Joakima, koji tvrdi da je o majčinoj nameri obavešten samo pet dana ranije. U šoku su i neverici, otkrili su u zajedničkom intervjuu Joakim i njegova supruga Mari, koja je čak, sa suzama u očima ispričala da je zbog toga njihova najmlađa ćerka, 10-godišnja Atina, pretrpela maltretiranja vršnjaka u školi u Parizu gde žive. „Svi smo veoma tužni. Nikad nije zabavno videti da se vaša deca tako maltretiraju. Nalaze se u situaciji koju ne razumeju", rekao je Joakim Ekstrabladetu.

Njegov najstariji sin, 23-godišnji princ Nikolaj, koji je maneken mnogih poznatih svetskih brendova i živi u Kopenhagenu, kaže da je tužan i zbunjen zašto je sve moralo da se desi na ovakav način. On takođe tvrdi da je o svemu obavešten svega nekoliko dana ranije.

Zanimljivo je da danska kraljica inače važi za vrlo "liberalnu". Nije imala ništa protiv toga što su njeni sinovi bračnu sreću potražili daleko od evropskih aristokratkih krugova. Prva Joakimova supruga, pet godina starija Aleksandra, je iz Hong Konga i bila je verovatno prva princeza egzotičnog azijatskog porekla u Evropi. Sada, posle razvoda, ima titulu grofice od Frederiksborga.
I ona je podelila sa danskim medijima tugu, šok i nevericu.
"Ovo dolazi kao grom iz vedra neba. Deca se osećaju izopšteno. Ne mogu da razumeju zašto im se oduzima identitet", rekla je preko svojih predstavnika za štampu.
Posle razvoda od Aleksandre, Joakim se oženio Francuskinjom Mari, koja je takođe iz građanske porodice.

I stariji kraljičin sin, prestolonaslednik Frederik, izabrao je životnu partnerku na drugom kontinentu, u dalekoj Australiji, posle fatalnog susreta u jednom baru u Sidneju za vreme Olimpijade 2000. Princeza Meri je rođena u Tasmaniji i u braku sa Frederikom ima četvoro dece. Najstariji, 16-godišnji princ Kristijan, je drugi u redu za danski presto.
Meri je takođe odgovarala na pitanja novinara povodom kraljičine odluke, trudeći se da pokaže razumevanje za rodbinu, ali i jasno izrazivši podršku kraljici.
„Mogu da razumem da je to bila teška odluka za donošenje i veoma teška za primanje. Ali to ne znači da odluka nije ispravna", rekla je Meri, a preneo Hello.
Ona je dodala da bi do promena moglo doći i kada su u pitanju titule njene mlađe dece, 15-godišnje Izabele i 11- godišnjih blizanaca Vinsenta i Žozefine, kada jednog dana njen sin Kristijan postane monarh. "Ko zna kako će izgledati Kraljevska danska kuća u njegovo vreme", rekla je Meri.

Da je već odavno "nešto trulo u državi danskoj", bar kada je reč o odnosima unutar porodice, razotkrivaju mediji ovih dana. Tvrde da postoji netrpeljivost između dve kraljičine snaje, Meri i Mari, i da se sve zakuvalo kada je Mari javno izjavljivala kako je njena porodica protiv svoje volje morala da se preseli u Pariz, kada se njen suprug Joakim razboleo. To su potkrepljivale i fotografije princa Frederika kako posećuje brata u Parizu, na kojima nema Mari ni na vidiku.
Odluka kraljice dodatno je zaoštrila odnose. Joakim tvrdi da nije ni razgovarao s majkom otkako mu je vest saopštena, a i komunikacija među braćom je, kako kaže "onakva kakva bi uopšte mogla da bude".

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара