Читај ми!

Preminula glumica Luiz Flečer, čuvena medicinska sestra iz filma „Let iznad kukavičijeg gnezda“

Preminula je američka glumica Luiz Flečer, koja je osvojila Oskara za ulogu bezdušne medicinske sestre Rečed, jednog od najozloglašenijih likova u istoriji filma, u „Letu iznad kukavičjeg gnezda“, Miloša Formana. Imala je 88 godina.

Glumica je preminula u snu okružena porodicom u svom domu u Francuskoj, rekao je novinskoj agenciji AP njen agent Dejvid Šaul. Sin Flečerve, Endru Bajk, rekao je za Holivud reporter da je umrla prirodnom smrću, mada je preživela dve borbe sa rakom dojke.

Luiz Flečer je 1976. godine osvojila Oskara za najbolju glavnu glumicu za ulogu nemilosrdne medicinske sestre Mildred Rečed u Formanovoj adaptaciji istoimenog romana Kena Kizija iz 1962. godine. Let iznad kukavičijeg gnezda je te godine osvoji i Oskara za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca i najbolji scenario.

U svom govoru na dodeli Oskara, Luziz Flečer je koristila i znakovni jezik kako bi zahvalila i svojim gluvonemim roditeljima, a publici se zahvalila što je mrzi. Njeno tumačenje lika nemilosrdne medicinske sestre bilo je toliko nezaboravno, da je Netfliks 2020. godine po njemu napravio seriju Rečed, o medicinskoj sestri koja postaje negativka.

Luiz Flečer je takođe glumila psihijatra u Isterivač đavola 2: Jeretik (1977) i igrala je pored Pitera Falka u filmu The Cheap Detective ( 1978).

Na televiziji je tumačila religioznog vođu Kai Vin Adami u Zvezdanim stazama: Duboki svemir 9 i bila nominovana za nagradu Emi 1996. i 2004. za svoje gostujuće uloge u serijama Picket Fences i Jovanka od Arkadije.

Nedavno je glumila i u seriji Shameless i pojavila se u filmu Lijeva Šrajbera Savršen čovek (2013) i u Netfliksovoj seriji Girlboss, sa Brit Robertson u glavnoj ulozi.

Pošto je provela više decenija izvan šou-biznisa, kako bi podigla svoja dva sina, Luiz Flečer se vratila u Holivud i pojavila se uz Kita Karadina i Šeli Duval u filmu Roberta Altmana Lopovi poput nas (1974).

Pošto su En Benkroft, Anđela Lensberi, Džeraldin Pejdž, Kolin Djuherst i Elen Berstin odbile priliku da igraju medicinsku sestru Rečed – tvrdeći da je lik previše zao – Forman je konačno dao ulogu Flečerovoj.

Znala je da se njen život zauvek promenio kada je prvi put gledala Let iznad kukavičijeg gnezda sa običnom publikom i videla kako su ljudi reagovali na scenu u kojoj Mekmarfi (Džek Nikolson) pokušava da ubije medicinsku sestru.

„Bilo je to u Čikagu, i dvorana je bila prepuna“, prisećala se glumica. „Kada ju je zadavio, publika je ustala, vikala i navijala. Ustala. Bilo je neverovatno. Bila sam dirnuta.“

Na svojoj listi 100 najvećih negativaca u analima filmova iz 2003. godine, Američki filmski institut stavio je medicinsku sestru Rečed na peto mesto, iza Hanibala Lektora, Normana Bejtsa, Darta Vejdera i Zle veštice sa Zapada.

Nakon što je Flečer čula kako Čarls Bronson izgovara njeno ime, kada je izašla na binu da primi svog Oskara, rekla je: „Pa, izgleda da ste me svi toliko mrzeli da ste mi dali ovu nagradu za to, i volim svaki minut ovog filma. I sve što mogu da kažem je da volim što me mrzite.“

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво