Читај ми!

Kako je bratstvo manastira Kovilja ugostilo kralja Čarlsa Trećeg

Tokom boravka u Srbiji 2016. godine, kralj Čarls Treći, tada princ od Velsa, obišao je i manastir Kovilj, a monasi tog manastira rado se sećaju vremena provedenog sa britanskim suverenom.

Među bratstvom manastira Kovilja koje je dočekalo princa Čarlsa bio je i jeromonah Kozma.

„On je došao 17. marta 2016. godine u manastir. Zadržao se nešto manje od sat vremena. Obišao je našu ekonomiju, pozdravio se sa radnicima. Bio je na jednom kratkom posluženju ovde u manastiru i nakon toga je primio štićenike iz naših zajednica koji se bave odvikavanjem od narkotika i ostavio jedan novčani prilog za te zajednice“, navodi jeromonah.

Princ od Velsa, pre odlaska u Novi Sad, provozao se čamcem po rukavcu pored manastira.

„Bio je oduševljen“, dodaje jeromonah Kozma. „Poznata je njegova privrženost pravoslavlju i da je nekoliko puta bio na Svetoj Gori. Opšte je poznato da je posle požara u manastiru Hilandaru 2004. godine, zajedno sa svojim ocem Filipom, koji je inače pravoslavne veroispovesti, dao veliki novčani prilog za obnovu manastira Hilandara“, ističe jeromonah.

Prema predanju, manastir Kovilj osnovao je Sveti Sava u 13. veku, ali o tome ne postoje nikakvi istorijski izvori. Najraniji pisani spomen nalazi se u Minhenskom psaltiru iz 14. veka, ali bez datiranja. Manastir je pod zaštitom države od 1949. godine kao spomenik kulture.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво