Читај ми!

Preminuo čuveni holivudski reditelj Volfgang Pitersen

Volfgang Pitersen, nemački reditelj koji se proslavio filmom „Podmornica“ i nastavio uspešnu karijeru u Holivudu režirajući hitove poput, „Predsedničkog aviona“, „Savršene oluje“, „Troje“, preminuo je u 82. godini od raka pankreasa.

Kako je saopštila predstavnica Volfganga Pitersena, reditelj je preminuo u svojoj rezidenciji u Brentvudu u naručju svoje supruge Marije-Antoanete.

Pitersen je započeo karijeru u Nemačkoj, ali je odgovorio na poziv Holivuda nakon što je njegov film o klaustrofobičnoj podmornici iz Drugog svetskog rata Podmornica (Das Boot) bio nominovan za šest Oskara. Dva od njih pripala su Pitersenu za adaptirani scenario i režiju, a takođe je bio nominovan za nagradu Bafta i nagradu Udruženja reditelja Amerike.

Pitersen je ubrzo postao jedan od najtraženijih reditelja tehnički složenih studijskih akcionih filmova prepunih holivudskih zvezda – Savršena oluja (2000), Predsednički avion (1997), Smrtonosni virus (1995), Na liniji vatre (1993), Shattered (1991), a napisao je i režirao i film Troja (2004) i Posejdon (2006).

Film Podmornica je objavljen u više verzija, počevši od 149-minutne originalne bioskopske, a Bi-Bi-Si je sredinom osamdesetih emitovao trodelnu mini seriju od 300 minuta, dok je verzija dajretktors kat iz 1997. trajala 208 minuta.

Pitersen je takođe uradio i film Moj neprijatelj, naučnofantastični film, zasnovan na istoimenoj priči Barija B. Longjera, a režirao je i bio ko-scenarist fantastičnog filma iz 1984. Beskrajna priča.

Takođe je bio producent ili izvršni producent nekoliko svojih filmova, uključujući Savršenu oluju, Smrtonosni virus i Na liniji vatre, ali i filmova kao što su Instinkt i Bicentennial Man (oba 1999) i Crveni ugao (1997).

Bio je omiljen među svojim saradnicima i njegovom talentu su se posebno divila velika imena Holivuda sa kojima je radio, počev od Klinta Istvuda, preko Harisona Forda, Džordža Klunija, Breda Pita, Rene Rus, Glen Klouz, Marka Volberga, Dastina Hofmana, Morgana Frimena i Dajen Lejn.

„To što sam radila sa Volfgangom na Predsedničkom avionu, to mi ostaje kao posebna uspomena“, rekla je Glen Klouz. „Iako je scenario bio uzbudljiv i napet, u sećanju mi je ostalo da smo se mnogo smejali, posebno u scenama oko ogromnog stola u Ratnoj sobi. Volfgang je postavio kameru sa daljinskim upravljačem koja se okreće na mestu i pokriva sve nas, jedno za drugim. Znali ste da će kamera zastati na vama u njegovoj urnebesnoj režiji dok postavlja kadar. On bi pokazivao na nas redom i govorio: „Akcija...akcija...bez akcije...nema akcije...akcija...akcijaaa!" Nije traćio ničije vreme. Pamtim ga kao čoveka punog životne radosti koji je radio ono što je najviše voleo da radi“, naglašava poznata glumica.

Iza Pitersona je ostala njegova druga supruga Maria-Antoanet Borgel, sin Daniel Pitersen i dvoje unuka  

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи