Читај ми!

I posle četvrt veka od ubistva Đanija Versačea njegova smrt je i dalje misterija

Đani Versače ubijen je u Majamiju pre tačno 25 godina na pragu svoje vile pošto je izašao da kupi novine. Zvanično usmrtio ga je Endru Kunan, ali ovo ubistvo je još uvek obavijeno velom misterije.

Kada su pre tačno 25 godina italijanski mediji, 15.jula 1997. u tri po podne dali vest o ubistvu slavnog modnog kreatora Đanija Versačea, bilo je jasno da se završava jedna epoha i da, ne samo u modi, ništa više neće biti isto.

U zlatnoj epohi za modu, u svetu bez društvenih mreža, šarmantni, neodoljivi, druželjubiv modni kreator, kako su ga opisivali njegovi prijatelji i saradnici, koji je stvorio super modele, bio je u stanju da ujedini pop-art i muziku, tradiciju i inovativnost, da oblači istovremeno Lejdi Dajanu, Madonu, Elton Džona, Princa i pevača grupe „Gans end rouzis“.

„Način na koji je komunicirao Versače svojim kolekcijama omogućavao je ljudima da, oblačeći se u njegovu odeću, na maksimalan način predstave svoju ličnost. Ako si se oblačio u Veračea značilo je da želiš da svetu pokažeš da si drugačiji, da nisi uniformisan, da si hrabriji. Kada kažemo Versače svi na svetu znaju o kome pričamo. Boje, zlatne lance, meduzu, to šarenilo koje je istovremeno seksi i rok“, navodi Toni di Korćia, autor biografije Đanija Versačea.

Versače je stigao u Milano 5. septembra 1972. godine. Momak iz Ređo Kalabrije, sa juga Italije, sledio je svoj san u koji je toliko verovao da je uspevao da zaslepi i osvoji sve oko sebe. Neverovatno pozitivna osoba koja je znala da zavede ljude, da ih privuče, i niko pred njim nije ostajao ravnodušan.

„On je bio ispred svog vremena, sam je sve stvorio jer je strastveno verovao u to što želi da radi. To nije bilo lako vreme, naročito za muškarca sa juga Italije koji ide na sever da bi se bavio modom. On je stvorio imperiju i danas kad kažemo Versače ne postoji niko ko ne zna ko je on. On i Armani su bili alfa i omega italijanske mode, toliko različiti, a ostavili su neibrisiv trag. Kada su oni stvarali modu revije su imale smisla, danas nema više identiteta, niko više ne ume da prepozna o kom je kreatoru reč, jer su svi isti. Armani mi je i napisao predgovor za biografiju o Đaniju. Od devet knjiga koje sam napisao, tri sam posvetio njemu“, naglašava biograf.

I mada je imao kuće u Majamiju, Njujorku i Milanu, nikada nije zaboravio svoje korene iz Kalabrije. Bio je okružen džet-setom i zvezdama, ali njegovi najbliži saradnici su oduvek bili njegov brat Santo i sestra Donatela, njegova muza.

„Poznajem jako dobro Đanijevu porodicu. Donatela je danas uspela da približi modu Versače i mladima, influnserima, znala je da pronađe zajednički jezik sa njima. Kada je Đani ubijen ja sam mislio da je to neka lažna vest. Bilo je to nešto potpuno nezamislivo. On je bio simbol veselosti, boja, sunca tako da niko nije mogao da ga poveže sa nečim tako tragičnim. Bio je to potpuni apsurd koji je ostavio dubokog traga na svima i ja se prema njegovoj smrti odnosim sa velikim poštovanjem“, zaključuje Toni di Korćia.

Đani Versaće ubijen je u Majamiju pre tačno 25 godina u 09.06 minuta ujutru, na pragu svoje vile nakon što je izašao da kupi novine, zvanično od strane Andruja Kunanana iako je njegovo ubistvo još uvek obavijeno velom misterije.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара