Čitaj mi!

Legendarni pozorišni reditelj Piter Bruk preminuo u 98. godini

Jedan najuticajnijih pozorišnih reditelja dvadesetog veka, Piter Bruk, preminuo je u subotu u 98. godini, piše francuski list „Mond“.

Rođen u Britaniji, decenijama je živeo i stvarao u Francuskoj gde se posvetio režiji u poznatom pariskom pozorištu „Buf du nord“.

„Piter Bruk nam je dao neke od najlepših tišina u pozorištu, ali je njegova poslednja tišina bezgranično tužna”, rekla je francuska ministarka kulture Rima Abdul Malak.

Sa njim je, kako kaže, pozornica bila ogoljena do svoje najosnovnije živopisnosti i intenziteta.

„Zaveštao nam je mnogo toga”, istakla je ministarka, dodajući da će zauvek ostati duša pozorišta „Buf du nord”.

Njegovo ime u pozorišnim vodama u rangu je Konstantina Stanislavskog koji je doneo revoluciju u glumi, a Bruk ju je sve do poznih godina svog života stvarao.

Njegovo možda najpoznatije remek-delo bila je devetočasovna pozorišna izvedba hinduističkog epa Mahabharata iz 1985. godine.

Od mladosti, Bruk je važio za izuzetan talenat – rediteljski debi imao je sa samo 17 godina.

Publika od Londona do Njujorka uživala je u njegovoj, sada već kultnoj, predstavi Mara/Sad, koju je postavio 1964. godine i kojom je osvojio nagradu „Toni”.

Tri godine kasnije napisao je knjigu The Empty Space – o teorijskim modelima pozorišne umetnosti, koje je vremenom postalo jedan od kamena temeljaca modernog pozorišta.