Čitaj mi!

Ko su najbogatije žene sveta

Upoznajte pet najbogatijih žena sveta i saznajte kako su stekle svoje bogatstvo.

Kada pomislite na ženu sa mnogo novca, možda će vam prvo na pamet pasti medijski najeksponiranije Kim Kardašijan ili Rijana, koje su svoju imovinu uglavnom stekle same, ali njihovo bogatstvo nije ni deseti deo onog što poseduje neka od najimućnijih žena sveta. Bilo da su svoju imovinu nasledile, zaradile, ili je stekle udajom, rodna neravnopravnost prisutna je i na tom planu, jer npr. čak i najbogatija žena sveta ima tek trećinu bogatstva Ilona Maska. Ali ipak ima nešto više od Marka Zakerberga.

Evo ko su žene sa najdubljim novčanicima na svetu.

5. Žaklin Mars: 32,6 milijardi dolara

Žaklin Mars je radila u istoimenoj kompaniji skoro 20 godina, ali za milijarde koje poseduje treba da zahvali svom dedi Frenku Marsu, koji je osnovao Mars Incorporated još 1911. godine. Fabrika za proizvodnju slatkiša i hrane za kućne ljubimce, koja stoji iza popularnog brenda M&M ili Pedigre hrane za pse učinila je njegovu unuku multimilijarderom. Žaklin je u kompaniji radila od 1982. do 2001, a sada je, u svojoj 82. godini, u njenom odboru. Njeno bogatstvo procenjuje se na više od 32 milijarde dolara, prema Forbsu. Poseduje i farmu konja u Virdžiniji sa životinjama koje su jahali i osvajači olimpijskih medalja.

4. Mekenzi Skot: 43,6 milijardi dolara

Bivša supruga drugog najbogatijeg čoveka na planeti, Džefa Bezosa, iz tog braka nije izašla kratkih rukava, ali je od tada već dala više novca u dobrotvorne svrhe nego što je on ikada ranije. Mekenzi je donirala više od 12,5 milijardi dolara za 1.253 organizacije u protekle dve godine od razvoda, prema Blumbergu. Međutim, i dalje je jedna od najbogatijih žena na planeti, sa neto vrednošću od 43,6 milijardi dolara. Dobila je 38 milijardi dolara od zajedničkog bogatstva u nagodbi za razvod, kao i četvrtinu akcija Amazona, ali se obavezala da će donirati veliki deo svog ogromnog bogatstva.

3. Alis Volton: 59,2 milijarde dolara

Sa svoje 72 godine, Alis Volton je treća najbogatija žena na svetu i već neko vreme je na listi zahvaljujući očevoj poslovnoj sposobnosti. Ćerka osnivača Volmarta, Sema Voltona, bila je najbogatija žena na svetu u 2020. Ona i njena braća dele 50 odsto udela u kompaniji. Voltonova je među najbogatijim ženama na svetu više od 10 godina, a njena ljubav prema umetnosti je dobro poznata. Trenutno je predsednica Muzeja američke umetnosti u okviru Fondacije porodice Volton. Sredinom maja 2022. porodica Volton izgubila je neverovatnih 19 milijardi dolara, kada je cena akcija kompanije pala nakon objavljivanja kvartalnih rezultata. Padu su doprineli problemi zbog korone, zaliha i povećanja cena goriva.

2. Džulija Koh: 63,4 milijarde dolara

Šezdesetogodišnja Džulija Koh, zajedno sa svoje troje dece, poseduje 42 odsto druge najveće svetske privatne kompanije, Koh Indastris, koju je osnovao njen pokojni suprug Dejvid. Koh je bio filantrop i politički donator konzervativaca. Bio je na čelu svoje kompanije od 100 milijardi dolara sve dok se nije penzionisao 2018. godine, a naredne godine preminuo. Džulija je vrlo aktivna u njujorškim visokim krugovima, a često je viđen gost na elitnim manifestacijama, poput Met Gale, koju je fondacija njenog muža sponzorisala.

 

1. Fransoaz Betankur Majers: 74,8 milijardi dolara

Neprikosnovena na prvom mestu, naslednica kozmetičke imperije Loreal, Fransoaz Betankur Majers, uprkos komplikovanom odnosu s majkom Lilijan, za sve što ima može da zahvali upravo njoj. Na prvo mesto najbogatijih žena sveta dospela je 2018. posle majčine smrti, koja je do tada godinama držala to mesto. Šezdesetosmogodišnja Fransoaz je unuka osnivača kompanije. U upravnom odboru Loreala je od 1997, a bavi se i spisateljskim radom. Ona i njena porodica poseduju 33 odsto biznisa. Posle požara koji je razorio katedralu Notr Dam u Parizu, njena porodica je donirala 226 miliona dolara za obnovu jednog od simbola francuske prestonice.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 23. jun 2022, 18:01) - Obični mali miš [neregistrovani]

@Najslavnije i najbogatije zene sveta

Šta si hteo da nam kažes tako "iscrpnim" komentarom? Nesto o svojoj vrtoglavici? Ili možda pijes kafu s njom u Parizu?

(četvrtak, 23. jun 2022, 13:28) - Nenad Ranisavljevic Paris [neregistrovani]

Najslavnije i najbogatije zene sveta

Isprva nisam imao sasvim pojmljivu svest i razum koliki je novac u pitanju 75 mlrd S ? To je zvanicno procena za najbogatiju zenu sveta Francuskinju

(četvrtak, 23. jun 2022, 13:20) - Nenad Ranisavljevic Paris [neregistrovani]

Najslavnije i najbogatije zene sveta

Sta da vam pravo kazem , mislim da ih trenutno u svetu ima jako mnogo , verovatno im se cak sta vise i ne zna ni tacan broj koliko ih danas trenutno ima . Ali boze moj kako se koja od njih tako naglo obogatila ko ce ih znati , ali jedno je bitno da znamo da je najbogatija medju njima Francuskinja Fransoaz Betankur vlasnica Loreala , cime je nastavila porodicnu tradiciju uticajne Francuske kozmeticke kuce cije se bogatstvo procenjuje na 75 miiliona S americkih zelenih novcanica ,zar je to malo , to vam je pravo da vam kazem toliko ogromna cifra novca od koje bogme da vam se zavrti u glavi na samu pomisao na te pare ,retko ko danas te pare moze sebi da priusti a rmbanjem danonocnim rintanjem ,gospodo draga znate li vi nekog u svetu ko bi sebi mogao da obezbedi ovoliku hrpu novca samo od aktivno produktivnog svakodnevnog rada , ja pravo da vam kazem takvu osobu ne poznajem ili je bar dosada nisam uspeo da je upoznam .

(četvrtak, 23. jun 2022, 08:11) - anonymous [neregistrovani]

I ne razlikujemo se puno

I njima je dan 24 sata koji treba "ubiti", djeca koja su blago receno razocarala, (ne)sretan brak, "prijatelje" iz interesa, familija, starenje, kriza godina, bolesti...

(utorak, 21. jun 2022, 22:22) - anonymous [neregistrovani]

Money..

Da im se nađe za zagrobni život.

(utorak, 21. jun 2022, 19:53) - anonymous [neregistrovani]

Surova istina

Nijedna nije zaradila novac!