Čitaj mi!

Španija – povratak kralja, iz egzila pravo na regatu

Bivši španski kralj Huan Karlos, boravi u poseti otadžbini, prvi put, nakon što je pre dve godine dobrovoljno napustio zemlju zbog sumnji u umešanost u korupciju.

Bivši monarh sleteo je u Vigo u Galiciji uveče 19. maja, a dočekala ga je starija ćerka, infanta Elena, koja ga je zagrlila kad je izašao iz aviona.

Dok se odvozio sa aerodroma spustio je stakla na prozoru automobila kako bi fotografi mogli bolje da ga vide. Zatim je otišao pravo u Sanšenšo, gde provodi vikend sa prijateljima, družeći se tokom jedriličarske regate.

Petodnevni boravak u domovini okončaće u ponedeljak, kada će otići u Madrid i videti se sa suprugom, kraljicom Sofijom, koja se vraća u Španiju iz Sjedinjenih Država. To će ujedno biti i njegov jedini susret sa sinom, kraljem Felipeom VI.

U kratkom saopštenju kojim se potvrđuje njegov povratak, španska kraljevska kuća saopštila je da se Huan Karlos 23. maja vraća u Abu Dabi, gde živi od 2020. godine.

Novinarske i TV ekipe danima su očekivale dugo najavljivani povratak čoveka koji je vladao Španijom skoro četrdeset godina i to je prva vest u španskim medijima. Sada 84-godišnji Huan Karlos otišao je u dobrovoljni egzil u avgustu 2020. nakon niza navoda o finansijskim zloupotrebama, a o njegovom povratku počelo je da se govori u martu, kada je Vrhovni sud zatvorio sve tri istrage o njegovim finansijama.

Tako su istražitelji zaključili da nema dokaza da je mito od sto miliona dolara, koje je 2008. dobio od saudijske kraljevske porodice, u vezi sa ugovorom o izgradnji brze železničke pruge.

Od podizanja optužnice za utaju poreza zaštitio ga je kraljevski imunitet.

Druga istraga odnosila se na jedan ofšor fond, ali je zaključeno da bivši kralj od toga nije imao nikakve koristi, dok je treća istraga o pola miliona dolara, koje je primio od jednog meksičkog tajkuna, zatvorena jer je platio pet miliona evra na ime svih zaostalih poreskih obaveza.

Huan Karlos je tokom četiri decenije na tronu bio veoma popularan u narodu, jer je došao na vlast posle smrti diktatora Fransiska Franka, a šest godina kasnije sprečio pokušaj državnog udara.

Međutim, pred kraj vladavine množile su se afere. Tako je otkriveno i da je u vreme najveće ekonomske krize u zemlji, sa ljubavnicom Korinom cu Zajn Vitgenštajn, dve i po decenije mlađom Nemicom danskog porekla, koja je plemićku titulu stekla udajom i čije se ime pominje i u Panamskim papirima, lovio slonove po Bocvani.

Godine 2014. je abdicirao i vlast prepustio sinu, a posle otkrivanja brojnih finansijskih skandala, podrška monarhiji sve je više opadala, a on se povukao u Ujedinjene Arapske Emirate. Čak je i njegov sin, tokom posete toj zemlji, odbio da se s njim vidi.

Ipak, to će sada učiniti u ponedeljak u Madridu.