Читај ми!

Najstarija blogerka na svetu Dagni Karlson preminula u 110. godini

Šveđanka Dagni Karlson, koju su često nazivali najstarijom blogerkom na svetu, preminula je u 110. godini, preneli su švedski mediji.

Vest o smrti Dagni Karlson je na blogu koji je vodila objavila Elena Strom, koja joj je pomagala u vođenju bloga.

Dagni Karlson je rođena u Kristijanstadu 18. maja 1912. godine, a bila je najstarija od petoro dece. Dvadeset godina je radila u fabrici tekstila u rodnom gradu. Nakon toga se obrazovala u tekstilnoj školi u Norćepingu i zaposlila u fabrici korseta u Sundbibergu kod Stokholma.

Blog je osnovala 2011. godine, nakon što je sa 99 godina završila kurs o osnovama računarstva. Objavljivala je tekstove pod pseudonimom "Bojan", a ubrzo je postala zapažena u medijima u Švedskoj.

Popularnost joj je donela i manju filmsku ulogu 2016. godine, a iste godine je objavila i knjigu Život po Dagni: U glavi 104-godišnjakinje. Učestvovala je i u švedskom dokumentarnom filmu Život počinje u stotoj.

Proleća 2021. godine primljena je u bolnicu, kada je privremeno prestala sa objavama na blogu, a poslednju objavu napisala je 28. februara.

Napisala je da je bila na redovnom pregledu u bolnici, koji nije prošao baš dobro, ali da joj je prijateljica rekla da ima devet života poput mačke.

„Samoća je strašno dosadna. Radije bih da se zabavim dokle god budem živa. Sada kada se korona malo smirila, nadam se da će me prijatelji ponovo posetiti. Veoma je tužno da ležim sama i da gledam u plafon“, napisala je Dagni i dodala da jedva čeka da napravi malu žurku za 110. rođendan u maju.

Dagni Karlson se dva puta udavala i nije imala dece. Od prošle godine živela je u domu za stare, a svoj stan donirala je Švedskoj fondaciji za borbu protiv raka.

Elena Strom je u poslednjoj objavi na blogu napisala: „Hvala ti za sve što si učinila za nas, Dagni! Reč 'mrtav' nije postojala u tvom rečniku. Ti si zahtevala život“.

Najavila je da planira da napravi izložbu sa Dagninim fotografijama, kao i da će možda objaviti ilustrovanu knjigu o njihovom prijateljstvu. 

субота, 01. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије