Читај ми!

Posthumno objavljena proza Mire Furlan o „teškom prtljagu“ – „Voli me više od svega na svijetu"

Emotivna autobiografija Mire Furlan pod nazivom „Voli me više od svega na svijetu", moćna je proza jedne od najvećih filmskih i pozorišnih glumica s ovih prostora.

Emotivno moćno, stresno, uzbudljivo od uspeha i prepreka, ljubavi i izdaja... Ovim posthumno objavljenim autobiografskim štivom koje počinje pismom sinu i upitanošću – da li će mu biti potreban taj teški prtljag majke i kako da nađe način da predstavi porodičnu prošlost koja ga neće opteretiti – Mira Furlan dala nam je dragocen uvid u istoriju svoje porodice i dozvolila da uđemo u njen lični, najintimniji svet.

„Ako smo svi mi produkt naših predaka, onda je i Mira Furlan izuzetan rezultat svih njenih predaka i svega onoga što je prethodilo njenom rođenju. To je osoba koju smo mi znali kao veliku poznatu glumicu, kraljica našeg teatra i naših bioskopa, suštinski je bila izuzetno tanano biće", rekao je Ivan Bevc, urednik knjige.  

Pišući o različitim perspektivama koje su je okruživale od početka, nalazeći u tome neprocenjivu privilegiju onoga što ona jeste, preko malih subverzivnih činova građanske neposlušnosti, zapisa iz majčinog dnevnika o njenim prvim danima i njenim osećanjima majčinstva, vodeći nas kroz gradove i prvu kupljenu kuću u Americi, kroz poznate i nepoznate detalje iz života, snagu ovoj knjizi daje Mirina iskrenost.

„Ona je ovde potpuno iskreno, bez ikakve ograde, suštinski obraćajući se svom sinu ispričala priču, o sebi i o vremenu u kome je živeli. Nije štedela nikoga, pa ni sebe", istakao je Ivan Bevc.

Kada ne bismo znali da je svako slovo u knjizi žena koja je pisala proživela, prihvatili bi je kao najfantastičniji scenario za jedan film. Ali u njoj je sačuvan život, ideali, istrajnost u nepripadanju, jedne od najvećih filmskih i pozorišnih glumica sa ovih prostora. A možda su kako nam Mira kaže, sve priče naše.

„Ovo je knjiga iz pera žene koje više nema, iz zemlje koja ne postoji. Taj raspad te države bila je suštinski jedna od većih žrtava, ako gledamo ljude iz javne sfere", rekao je Bevc.

Autobiografija Voli me više od svega na ovom svijetu Mire Furlan je osećajnost posebne vrste o nepodnošljivoj lakoći postojanja na ovim prostorima.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара