Čitaj mi!

Preminuo kantautor Marko Brecelj, frontmen „Buldožera“

Kantautor Marko Brecelj preminuo je u 71. godini, objavio je Radio Koper.

Marko Brecelj je bio prisutan na umetničkoj sceni skoro 50 godina, a za to vreme je objavio solo album Coctail, na kojem je sarađivao sa legendarnim Bojanom Adamičem, i tri ploče sa rok grupom „Buldožer“, u kojoj je radio kao tekstopisac i frontmen.

Napisao je i muziku za film Živi bili pa videli i za njega dobio Zlatnu arenu u Puli. 1991. godine preuzima upravljanje Omladinskim kulturno-društvenim i multimedijalnim centrom u Kopru i osniva Udruženje prijatelja umerenog napretka.

Studirao je geologiju na Univerzitetu u Ljubljani koji nije završio. Zatim je studirao tehničku fiziku na FNT. Potom je dobio status slobodnog umetnika i napisao jednu od svojih najboljih kompozicija Alojz Valček, koju je posvetio profesoru matematičke fizike Alojzu Kodretu.

Muzički put počeo je kao violinista u kvartetu „Trije črnci“ u u ljubljanskom triju „Krik“. Široj publici postao je poznat kao kantautor i šansonijer nastupom na Omladinskom festivalu u Subotici 1974. godine, gde je dobio i nagradu stručnog žirija.

Iste godine objavio je album Coctail. Ploča je nagrađena nagradom Sedam sekretara SKOJ-a. Na albumu je bila pesma Hiškar Rogač, koju je snimio s nekim članovima grupe „Sedem svetlobnih let“.

S njima je Marko osnovao rok bend „Buldožer“, gde je delovao kao pisac većine tekstova i pevač. Postao je jedan od viđenijih frontmena, vokalista i autora na muzičkoj sceni Jugoslavije krajem 70-ih godina.

U bendu je ostao do 1979. godine. Snimio je dve ploče i muziku za film Živi bili pa videli. Na to je napustio sastav i vratio se kantautorstvu i objavljivao pesme – Parada, Radojka, Seksi disko hit...

Sa pesnikom Ivanom Volaričem-Feom osnovao je duet „Zlatni zubi“. Vodio je sastav „Marjanov čudni zajec“. Osamdesetih je izdao kantautorski album Desant na rt Dobre nade. Udružio se sa saksofonistom Primožem Šmitom i bas-gitaristom Alešem Joštom u projektu „Javna Dvaja“.