Čitaj mi!

Bio je dobričina, zvali su ga Brci, držao je publiku u rukama – Aki Rahimovski

Rok pevač Aki Rahimovski preminuo je iznenada u 67. godini, u Sloveniji. Sastav Parni valjak se pesmom „Za malo nježnosti“ oprostio od svog frontmena, za koga se mnogi slažu da je bio neponovljivog glasa, originalnih nastupa, i da su ga volele sve generacije.

Novinar i muzički kritičar Petar Peca Popović, rekao je da je važno da je, ne zagrebačka, ne hrvatska, već da je bivša jugoslovenska scena izgubila jednog velikog interpretatora koji je plenio svojim glasom.

Naglasio je da je grupa Parni valjak svoju karijeru započela uz beogradsku publiku 76, 77. godine, kada su ploče izdavali za PGP RTS.

„Imali su ključnu podršku u ovoj sredini i eto, posle više od 40 godina, izgubili smo nekoga ko je obeležio mladost nekoliko generacija slušalaca", izjavio je Popović za Portal RTS-a. 

Neverovanje u zagrebačko-makedonsku kombinaciju 

Vlada Janković Džet, basista, tekstopisac, radio voditelj i tvorac Hita 202, kaže da je Rahimovskog poznavao još iz dana kada je bio član skopskog benda Bis Bez.

„Tada su ga zvali Brci. Do nedavno sam mislio da su ga zvali Brzi, ali mi je Aki, kada smo se poslednji put videli, rekao da je u to doba imao nadimak Brci, pošto je nosio brčiće u tom periodu", ispričao je Janković za Portal RTS-a.

Dodaje da nije verovao da će kasnije, kada je Rahimovski prešao u Grupu 220, uspeti zagrebačko-makedonska kombinacija i priznaje da ipak – nije bio u pravu.

„Niko nije pevao kao Aki, taj spoj hrvatskog i makedonskog, to niko ne može, bio je veliki format… Njegov odlazak je ogroman gubitak za regionalnu muziku. Bio je popularan na svim nivoima, i kod mladih i starih, uvek su punili hale", rekao je Janković.

Veseo čovek i divan saradnik 

Brajan Rašić, jedan od najvećih svetskih rok fotografa, rekao je da ga je šokirala vest o smrti Akija Rahimovskog.

„Aki i ja, kao i Parni Valjak, znamo se još od osamdesetih godina. Gledao sam ih od tada mnogo puta na koncertima, i uvek su to bili izuzetni nastupi. Aki, pravi frontmen koji je publiku držao u ‘rukama'", rekao je Rašić za Internet portal RTS-a.

„Iznenadili su me 2013. godine, kada mi je ponuđena saradnja sa njima u vezi tada novog albuma Nema Predaje. Njihov tadašnji menadžer Darko Hlupić mi je predložio da im ja radim fotke kako za album tako i za promociju. Interesantno je da je to, koliko se sećam, bilo prvo fotkanje benda posle nekih 16 godina!", kaže Rašić.

Dodaje da su ga tom prilikom „doveli iz Londona u Zagreb" i da je sve to oko slikanja postalo veliki medijski događaj.

„U jednom iznajmljenom studiju radili smo pres za sve moguće - kako TV, tako i radio-programe a i novine. I onda smo se naravno i fotkali! Saradnja je, sećam se, bila i laka i uspešna rekao bih. Nekako je lako raditi sa ljudima koje znaš, koji ti veruju i znaju šta da očekuju od tebe", priča poznati fotograf.

„Lepo smo se družili toga dana… Aki je uvek bio veseo čovek, dobričina i divan saradnik. Sećam ga se kao veoma skromnog i divnog čoveka. Osim na samom albumu, moje fotke su bile i promocija od koncerata, pa do svega ostalog", dodao je. Naglašava da se rado seća te saradnje i kako je dolazio iz inostranstvo da ih „radi lajv".

„Nema nam više dragog Akija. Tužan dan za muziku cele regije. Slava mu!", rekao je Rašić.

Pojava koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Urednica emisije Bunt koja se emituje na RTS-u i inicijatorka Bunt rok festivala Branka Glavonjić, kaže da su pesme grupe Parni valjak obeležile odrastanja mnogih generacija, pa i njene.

„I baš jedna od prvih ploča koju sam dobila od roditelja je bila njihova ploča. U osnovnoj školi smo je puštali na rođendanskim žurkama, u srednjoj, pošto sam išla u muzičku školu smo krišom 'skidali‘ njihove pesme i svirali na školskim odmorima. Aki Rahimovski je bio jedinstven, autentičnog glasa i pojave koja vas ne ostavlja ravnodušnim. Ovo je zaista veliki gubitak za regionalnu rok scenu, nažalost, još jedan odlazak u nizu...", ispričala je Branka Glavonjić.

„Parni Valjak – jedan od bendova mog detinjstva. Slušali smo na radiju Nedu, Stranicu dnevnika… ali ja sam Valjak zavolela preko Akija… I Dženis Džoplin. Bilo je to osamdesetih, na tadašnjem Trgu Marksa i Engelsa se održavao humanitarni koncert na kome je trebalo da nastupi Parni valjak. Pevao je samo Aki, bend iz nekog razloga nije stigao na vreme. Izašao je i sam otpevao Mercedes benc, a mi, klinci iz prvih redova smo ostali bez teksta…", priseća se Olga Kepčija, muzički urednik i voditelj Radio Beograda 202.

„Ni slutila tada nisam da ću mnogo godina kasnije dobiti priliku da ga ugostim u studiju Beograda 202. I da, pričali smo i o tom koncertu… I setio se. Aki – jedan od najboljih i najprepoznatljivijih vokala, čovek neverovatne energije. Obradovalo me kad sam videla da su zakazali koncerte i sad mislim o tome kako taj Parni valjak više nećemo gledati…", dodala je Kepčija za Portal RTS-a.