Читај ми!

Preminuo francuski reditelj Žan-Žak Beneks

Francuski reditelj Žan-Žak Beneks, autor kultnog filma „Beti Blu“, umro je u 76. godin posle duže bolesti, objavila je njegova porodica.

Filmski stvaralac koji je popularnost stekao filmom Diva 1981. godine, a proslavio filmom Beti Blu (originalni naslov je 37.2°C ujutru) iz 1986. priči o ljubavi i ludilu, adaptciji romana filipa Dežana, preminuo je u svom domu u Parizu.

Beneks je devet puta nominovan za uglednu francusku nagradu Cezar, a za film Beti Blu je bio nominovan i za nagradu Bafta i Oskar.

Rođen u Parizu, najpre je upisao studije medicine i pokušavao da upiše režiju. Privukao je pažnju već svojim prvim projektom, spotom o borbi protiv Ejdsa, ali je posle izvesnog vremena odustao od snimanja reklama.

Njegov prvi igrani film, psihološki triler Diva o mladom poštaru opsednutom operskom divom, osvojio je četiri Cezara – francuski ekvivalent Oskara – i smatra se kultnim klasikom.

Njegov drugi film, Mesec u oluku, sa Žerarom Depardjeom i Nastasjom Kinski u glavnim ulogama, bio je loše prihvaćen od strane kritike, a Beneks je priznao da „nikad nije preboleo“ to što je film na premijeri na Kanskom festivalu 1983. godine bio izviždan.

Nakon uspeha Beti Blu, Beneks se upustio u veliki rizik saradnje sa holivudskim studijima.  „Odlučio sam da prošetam preko minskog polja... da večeram sa đavolom“, rekao je kasnije. Ali odbio je ogromne mogućnosti devedesetih – uključujući priliku da režira Osvetnike, Elijena i Ime ruže

Snimio je još nekoliko prilično neuspešnih filmova, a zbog nekih je upao u velike dugove. Radio je dokumentarne filmove za televiziju, a 2016. godine bio je predsednik žirija Međunarodnog filmskog festivala u Tokiju i uglavnom se posvetio pisanju.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво