Читај ми!

Mirjana Karanović: Osetila sam da mogu da stanem na scenu i govorim u Petrijino ime

Mirjana Karanović se posle 40 godina vratila svojoj prvoj ulozi u karijeri – Petriji - ovog puta u monodrami, novoj dramskoj verziji romana Dragoslava Mihailovića „Petrijin venac”. Premijera na sceni pozorišta „Teatar na Brdu“ oduševila je i rasplakala publiku, ali i Mirjanu Karanović.

Monodrama Petrijin venac premijeru je imala krajem prošle godine. Gostujući u Beogradskoj hronici, Mirjana Karanović priznaje da nije očekivala takvo interesovanje i reakciju publike, što je i nju na premijeri dirnulo do suza.

„Kada smo počeli da radimo, rekla sam rediteljki Jani Maričić, da napravimo tako kao da je stvarno ta žena došla da nekome kaže svoju priču. Svoj život“, objašnjava gošća Beogradske hronike.

Tragičnost životne priče te žene, smatra istaknuta glumica, razlikuje se od drugih tragičnih životnih priča posebno u tome što je ona i pored svega, nastavljala da živi sa jednom velikom radošću života.

„Kod nje i suze i radost zato što je živa stoje nekako jedna pored druge. Porazi i tragedije nisu je činile ni jačom ni slabijom, ona ih je nekako prihvatila kao deo njenog života“, dodaje.

Mira Karanović priznaje da joj je priča o Petriji promenila život od trenutka kada je pročitala knjigu i igrala taj lik u filmu, zato što je shvatila da tuga i suze jesu deo života, ali isto tako da zbog toga neće izgubiti radost.

Kada je igrala Petriju u filmskoj verziji, Mira Karanović je bila na drugoj godini studija glume i navodi da je lik sasvim drugačije doživela tada, nego sada.

„Onda sam je razumela samo nekako racionalno, ali ja sada nju iznutra mogu da osetim. Dugo godina su me ljudi pitali zašto ne uradim monodramu, ali sam tek pre godinu dana osetila da bih tek sada mogla da stanem na scenu i govorim u njeno ime“, otkriva istaknuta glumica.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво