Читај ми!

Preminuo glumac Sidni Poatje

Američki glumac Sidni Poatje, koji je u holivudsku istoriju ušao kao prvi Afroamerikanac koji je dobio filmsku nagradu Oskar za glavnu mušku ulogu, preminuo je u 95. godini.

Sidni Poatje, poreklom sa Bahama, slučajno rođen u Majamiju i tako postao američki državljanin, za života je ušao u legendu. Svoja najupečatljivija filmska i pozorišna ostvarenja postigao je u vreme kada je u Sjedinjenim Državama buktao rasizam, a on je uprkos svim rasnim preprekama uspevao da dobije uloge koje su oduševljavale i publiku u kritiku.

Vest o smrti Sidnija Poatjea saopštio je ministar spoljnih poslova Bahama Fred Mičel.

Poatje je odrastao na Bahamima, ali se preselio u Ameriku kada je imao 15 godina, a već 1955. godine je dobio prvu glavnu ulogu u filmu Blackboard Jungle.

Za glavnu ulogu u filmu Polja ljiljana dobio je 1964. godine istorijskog Oskara, ali i Zlatni globus i Srebrnog medveda u Berlinu.

Iako je za taj film osvojio najprestižnije filmske nagrade, za Oskara je bio nominovan tri puta pre tog velikog trijumfa za afroameričku zajednicu koja se borila za svoje mesto pod suncem.

Glumio je uz najveća imena zlatnog holivudskog doba poput Ketrin Hepbern i Spensera Trejsija u filmu Pogodi ko dolazi na večeru, Šeli Vinters u filmu Susret u parku, Doroti Dantridž i Semija Dejvisa Džuniora u mjuziklu Porgi i Bes, uz Klarka Gejbla u filmu Bande anđela

Prvo priznanje za njegovu glumu došlo je već sa filmom The Defiant Ones (1958), kada je nominovan kao najbolji glumac zajedno sa kolegom Tonijem Kertisom.

Denzel Vošington je pomenuo Poatjea kada je postao drugi Afroamerikanac koji je osvojio Oskara za najboljeg glumca u filmu Dan obuke 2001. godine: „Uvek ću te juriti, Sidni. Uvek ću ići tvojim stopama. Ne postoji ništa što bih radije uradio, gospodine“.

Na istoj ceremoniji, Poatje je dobio Počasnu nagradu Akademije za doprinos američkoj kinematografiji. U intervjuu objavljenom 6. januara, Vošington je za Varajeti rekao da bi voleo da glumi u filmu sa Poatjeom, koji se povukao iz glume 2001. godine.

Godine 1967. Poatje je glumio u tri filma koja su se bavila rasnim odnosima: Gospodinu, s ljubavlju, Pogodi ko dolazi na večeru i U vrelini noći, koji je režirao Norman Dževison.

U potonjem je igrao Virdžila Tibsa, policijskog detektiva iz Filadelfije, koji se uključuje u istragu ubistva u malom gradu u Misisipiju. Poatjeova replika iz ovog filma „Zovu me gospodin Tibs“, postala je toliko poznata da je nastavak filma koji je objavljen 1970. godine nazvan upravo po tom citatu.

Poatje je bio i diplomata. Godine 1997. imenovan je za ambasadora Bahama u Japanu. Na toj funkciji je ostao deset godina.

Ženio se dva puta. Prvi put sa Huanitom Hardi, koja mu je rodila četiri ćerke, a nakon devetogodišnje veze sa glumicom i pevačicom Dijanom Kerol, Poatje se 1976. godine oženio Džoanom Šimkus sa kojom je ostao u braku do kraja života. Iza Poatjea je ostalo šestoro dece, osmoro unučadi i troje praunučadi.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи