Читај ми!

Zvonko Bogdan, naš Frenk Sinatra, proslavio osamdeseti rođendan

Pre pedeset godina jedan mladi zaljubljenik u vojvođansku ravnicu napisao je pesmu „Hej, salaši na severu Bačke“. Otada uživamo uz njegove neprolazne hitove, starogradske pesme i obrade pesama iz cele Panonske nizije. Bard tamburaške muzike Zvonko Bogdan sinoć je na Paliću proslavio svoj osamdeseti rođendan.

Trenutak za pamćenje: Na salašu koji nosi njegovo ime, Zvonko Bogdan je sa tamburašima i foklorašima otpevao Hej, salaši na severu Bačke, sopstvenu kompoziciju koja mu je obeležila bogatu karijeru.

„Oni uzmu moj rođendan za razlog da se okupe, a onda ja nadrljam! Ja ne slavim ni jedan rođendan, ali se uvek nađe neko ko slavi moj rođendan, ja moram biti taj koji ih zabavlja. Ali mogu ti reći da mi nije teško, imam prakse“, kaže slavljenik.

Vrhunski scenski izvođač koji je život i karijeru posvetio očuvanju izvorne narodne muzike, za osamdeseti rođendan nema posebnih želja.

„Najveća čast koja mi se mogla desiti za ove godine, što smo sačuvali sve ono čime sam se počeo baviti. To nije bilo jednostavno. Znači, 50-60 godina radimo isti posao, istu vrstu muzike čuvamo“, naglašava poznati muzičar.

Saradnici Zvonka Bogdana kažu da je reč o velikom gospodinu i šarmeru koji je tamburašima dobro utabao puteve na muzičkoj sceni.

„Zvonko Bogdan je uradio nešto što je najznačajnije za nas tamburaše, a to je što je stvarao novu popularnu tamburašku pesmu“, tvrdi Marinko Piuković, tamburaš.

„Zaista mogu da kažem da je sa njim svaka muzička priča, svaka svirka jedan poseban događaj. Zvonko Bogdan je naš Frenk Sinatra“, dodaje tamburaš Nikola Jaramazović.

Maestro je i dalje u dobroj kondiciji za višesatne koncerte, a za to ga motivišu mlađi poštovaoci njegovog dela.

„Ako nas posluži sreća i zdravlje, nadam se da ćemo još pokušati da zadovoljimo jedan broj mladih ljudi koji stalno žele da nas čuju i da vide kako je to izgledalo nekada, a mi to ljubomorno čuvamo“, obećava Zvonko Bogdan.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије