Читај ми!

Punoletstvo buduće kraljice Holandije – a na poklon...

Princeza Katarina Amalija od Holandije, prestolonaslednica i najstarija ćerka kralja Vilema-Aleksandera napunila je 18 godina. Kako nalaže zakon, ona je predstavljena Državnom savetu, kojem predsedava njen otac, a čiji je član postala sad i ona, budući da je punoletna. 

Prema holandskom ustavu, čim postane punoletan, prestolonaslednik ili prestolonaslednica  automatski dobija mesto u Državnom savetu.

Tako je i za princezu Katarina Amaliju, dan nakon njenog 18. rođendana, upriličeno svečano predstavljanje Državnom savetu, kojim je rukovodio njen otac, a bila je prisutna i majka, kraljica Maksima.

Mesto u ovom telu princezi ne daje pravo glasa, ali joj pruža mogućnost da upozna zakonodavni sistem.

Državni savet Holandije je savetodavno telo, zvanično sastavljeno od članova koje imenuje kruna, a koji uglavnom imaju političko, komercijalno, diplomatsko ili vojno iskustvo. Osnovano je 1531. godine, što ga čini jednom od najstarijih  državnih organizacija na svetu koje još funkcionišu. Vlada, pre nego što podnese neki zakon parlamentu, mora da konsultuje Državni savet. 

U svom prvom obraćanju njegovim članovima buduća kraljica je citirala svoju baku, bivšu kraljicu Beatriks, obećavši da će biti njihov dobar učenik i dodajući da shvata koliko malo zna o dužnostima vlade, proceni zakona, funkcionisanju administracije.

Nada se da će jednog dana biti dobra kraljica.

„Ne postoji škola da se postane kraljica, kao što postoji za advokate, učitelje, pekare... To znači da moram mnogo da gledam u prošlost, ali u isto vreme i da idem u korak sa vremenom."

Od ovog tela za uspomenu je na poklon dobila nalivpero, a pošta Holandije je u čast njenog punoletstva izradila 750 primeraka specijalnih maraka od 24-karatnog zlata.

Katarina Amalija neće odmah prisustvovati sastancima Državnog saveta.

Ona je naime, posle završetka gimnazije, uzela godinu dana pauze pre nego što upiše neki univerzitet, jer želi da proputuje i upozna svet i stekne iskustva. To joj je i otac savetovao. 

Letos je objavila da ne želi da prima 1,6  miliona evra džeparca godišnje dok ne postane kraljica, na šta po zakonu ima pravo. Rekla je da bi joj bilo neprijatno da prima novac, a ne da ništa zauzvrat.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара