Читај ми!

Ljiljana Blagojević: Opet kreće „Velika drama“

Predstava „Velika drama", po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića, obeležiće 21. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 20 godina od premijere. Posle dve godine pauze ponovo je pred publikom. Ljiljana Blagojević je jedna od svega tri glumca koji su u stalnoj postavci.

Velika drama je jedna od najpoznatijih i najgledanijih drama Narodnog pozorišta u Beogradu. Uželela je se publika, a i glumci posle dve godine pauze. Na sceni je 50 ljudi, predstava je zahtevna, jer je ansambl veliki.

„Kovid sistem je zahtevao da prestanemo i da malo odmorimo, jer je tu 36 dramatis persona. To je drama, nije komedija, i s tim, još veće je iznenađenje da toliko dugo traje. Traje zato što je zanimljiva, ima radnju, odlična je predstava", rekla je u Beogradskoj hronici Ljiljana Blagojević.

Dodaje da se dešava da neki gledaoci dolaze i po sedam, osam puta na izvođenje predstave koju je do sada pogledalo 150.000 ljudi.

Šetnja kroz srpsku istoriju izaziva suze i oduševljenje, a Veliku dramu nije samo publika dobro primila, već i kritičari, poznavaoci pozorišne umetnosti.

Veliki broj glumaca je prošao kroz predstavu, postavka se menja, ali ima i onih koji su konstantni svih 20 godina. To su, pored Ljiljane Blagojević, Vuk Kostić i Branislav Tomašević.

„Divna je ekipa, volimo se i volimo predstavu. U stvari, glumci čuvaju predstavu. To je najvažnije jer je baš velika predstava, veliki organizam, traje četiri sata, i nikada nije niko izašao iz sale - što je najvažnije", dodaje glumica.

Tri značajna priznanja, dva glumačka (Vuk Kostić - Sterijina nagrada za glumu, Ljiljana Blagojević - nagrada Narodnog pozorišta) i jedno Siniši Kovačeviću za tekst (nagrada „Dragiša Kašiković"), potvrđuju izuzetan umetnički domet ovog velikog i ozbiljnog scenskog dela za koje se uvek traži karta više.

Blagojevićeva je dobitnik i nagrade Oskar popularnosti za životno delo, kao i priznanja „Pavle Vuisić".

Ljiljana Blagojević je dugo na sceni, u pozorištu je odigrala više od 60 uloga, glumila u više od 50 filmova.

U seriji Crna svadba, koja je doživela veliku popularnost, igra ulogu vračare. Glumica navodi da se priprema druga sezona.

„Volim kao glumica da igram u takvom žanru, zato što je to za mene izazov", rekla je Ljiljana, i dodala da sebe na ekranu voli da gleda kada je sama, kako bi dobro uvidela šta je i kako uradila.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво