Читај ми!

Izraelskoj ministarki u invalidskim kolicima onemogućen ulaz na klimatski samit

Karin Elharar, izraelska ministarka za energetske i vodene resurse, kritikovala je organizatore klimatskog samita KOP26, jer je morala da se vrati u hotel nakon dvosatnog čekanja da uđe na samit.

Ministarka je rekla da je nečuveno to što su organizatori odbili da joj izađu u susret i dozvole da prisustvuje skupu u prevoznom sredstvu u kojem je došla.

Njena pres-služba je saopštila da joj je ponuđeno drugo prevozno sredstvo da je prebaci do zgrade u kojoj se održava samit, ali u njega nije mogla da stane sa invalidskim kolicima, što ju je primoralo da se vrati u hotel u Edinburgu.

„Jedini način da uđem, kako su mi rekli, jeste da hodam kilometar do zgrade ili da se ukrcam na njihov šatl u koji nisu mogla da stanu kolica“, rekla je izraelska ministarka.

„Došla sam ovde da se sastanem sa kolegama iz sveta i pomognem u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promena. Žalosno je što UN, koji promoviše pristup i inkluziju ljudi sa invaliditetom, u 2021. godine ne obezbeđuje pristup svojim skupovima ljudima sa invaliditetom“, istakla je Karin Elharar.

Delegacija izraelskog premijera Naftalija Beneta uložila je žalbu organizatorima, koji su obećali da će ministarki sutra biti dozvoljeno da uđe u svom prevoznom sredstvu.

Britanski ministar za zaštitu okoline Džordž Justis rekao je da duboko žali zbog incidenta i da zbog loše komunikacije organizatori nisu unapred znali za potrebe izraelske ministarke.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Izraelu Nil Vigan uputio je duboko izvinjenje ministarki i rekao da ovakva situacija nije smela da se desi.

Prvi čovek Forin ofisa Džejms Kleverli istakao je da je razočaran i ljut što Karin Elharar nije prisustvovala samitu, kao i da je razgovarao sa njom i da se raduje sutrašnjem susretu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи