Čitaj mi!

Marko Živić je govorio: Sutra se završava život, šta si uradio ako nisi nekome pomogao

Za rodni Kruševac bio je emotivno vezan, Lazarica mu je bila kao „stub“ kuće, a Beograd - dom. Marko Živić, koji je prerano napustio domaću glumačku scenu, voleo je da se osami na posebnim mestima, ali i da na nastupima velikodušno prenosi emocije publici.

Glumac Marko Živić preminuo je u 50. godini od posledica koronavirusa, u Beogradu. Poslednje tri nedelje proveo je na bolničkom lečenju. Ostaće upamćen po bogatoj pozorišnoj i televizijskoj karijeri.

Glumac je govorio da je Beograd njegov dom, a da je njegova kuća - Kruševac.

Za rodni grad posebno je bio vezan zbog Lazarice, u koju je, kako je pričao, uvek dolazio, kad god je u Kruševcu. Kako je za Kruševac govorio da mu je kuća - na Lazaricu je gledao kao na stub te kuće.

„Bog je u svima nama, i vera je u svima nama, kao i želja da se pomogne. Moja porodica i ja smo se godinama trudili da pomognemo tamo gde možemo. Mislim da je to naš zadatak. Sutra se završava život, a šta si uradio ako nisi nekome pomogao", govorio je poznati glumac.

Marko je mnoge dane detinjstva proveo u vikendici na Jastrepcu, gde se divio čuvenom Slavujevom brdu, miru, tišini, prirodi...

Glumac je umeo da naglasi da mu je ponekad posebno prijalo da vreme provodi sam: „Mislim da samoća čoveku donosi suštinu. Mislim da, kad sklopiš svoje misli, i tuđe misli će ti biti jasnije".

O drugarstvu je govorio, između ostalog, sećajući se prijatelja svog oca, čije je stavove po tom pitanju i on prihvatio. Među njima je i poruka da „prijatelji opstaju samo kada jedan zna kada treba da ućuti".

Sebe je smatrao emotivnim čovekom i isticao je da upravo glumac treba da pruži emotivnost publici koja može i treba da je prepozna.

Držao se ideje da javne ličnosti imaju obavezu da preuzmu edukativnu ulogu.

„Dokle god ja budem mogao da, svojim delanjem, postupcima i svojim ulogama, prijateljstvima, svojim humanitarnim radom - pomognem, ja ću tu biti. Onog trenutka kad ne budem mogao, ja ću se povući", rekao je u emisiji RTS-a Na skriveno te vodim mesto.

Imao je, kako je govorio, utisak da je srpska kinematografija napravila „greh prema gradovima koji su ispod Bubanj Potoka". S tim u vezi, u saradnji sa kolegama glumcima, kroz pilot epizodu, počeo je da „priča urbanu priču o Kruševcu i gradovima oko njega".

Govoreći o strahovima i bolesti, umeo je da kaže: „Tu nema drugog izbora. Ili ćeš da budeš hrabar, ili ćeš da se povučeš".

Brojne je uloge ostvario Marko Živić. Jedna od onih na koju je bio najponosniji je iz predstave Beogradskog dramskog pozorišta Let iznad kukavičjeg gnezda, u kojoj je igrao Martinija.

Prijatelji, kolege, poštovaoci i brojne javne ličnosti opraštaju se od Marka Živića, među njima i kolektiv Beogradskog dramskog pozorišta i FK Partizan.