Читај ми!

Pol Makartni: Džon Lenon je želeo da napusti Bitlse, nisam ja kriv za razlaz

Pojedini hroničari rokenrola često su predstavljali Pola Makartnija kao glavnog krivca što su se „Bitlsi“ razišli. Međutim, u poslednjem intervjuu, Makartni tvdi da je Džon Lenon želeo „razvod“.

Zašto su se pre više od 50 godina „Bitlsi“ razišli, a Pol Makartni, Džon Lenon, Džordž Harison i Ringo Star otišli svako svojim putem, sigurno je jedan od najanaliziranijih događaja u istoriji rokenrola.

Navodno, Makartni je snosio najveću krivicu. Ali Makartni u poslednjem intervjuu želi da stavi tačku na tu dilemu i insistira da nije on podsticao razlaz. „To je bila Džonova želja“, insistira.

U intervjuu za Gardijan i Radio Bi-Bi-Si 4 i koji će biti emitovan krajem meseca, Makartni, koji sledeće godine slavi 80. rođndan, prisećajući se tih vremena, tvrdi da mu je to bio „Najteži period u životu“.

Naglašava i da je želeo da grupa nastavi da postoji, pogotovo što su samo osam godina radili zajedno i još uvek su stvarali „prilično dobre stvari“, poput Abbey Road ili Let It Be, na primer.

„Bio je to moj bend, bio je to moj posao, bio je to moj život i želeo sam da nastavi da postoji“, dodaje Makartni.

Da Lenon nije odustao, muzičko putovanje „Bitlsa" bi moglo da traje mnogo duže, slaže se Makartni. „Poenta je zaista bila u tome da je Džon stvarao neki novi život sa Joko. Džon je uvek želeo da se otrgne od društva, veljda zato što ga je odgajala tetka Mimi koja je bila jako stroga, pa je uvek želeo da se otrgne i oslobodi stega“.

Urbana legenda kaže da je Makartni jednostrano proglasio raspad „Bitlsa“ 1970. godine kada je na novinarsko pitanje odgovorio da bend više ne postoji. Takođe, bio je optužen da je poremetio odnose u grupi tražeći od advokata da regulišu njihove odnose. To je teret sa kojim se bori već pola veka.

„Morao sam da živim s tim jer su ljudi tu verziju prihvatili. Jedino što sam mogao je da kažem je da nije tačno“, priznaje.

Upitan o svojoj odluci da nastavi solo karijeru, Makartni se pobunio. „Stanite tu. Ja nisam osoba koja je podstakla razlaz. O ne, ne, ne. Džon je jednog dana ušao i rekao da napušta 'Bitlse'. Da li je to podsticanje raskola ili ne?“, pita se Makartni.

Zabuna oko toga ko je izazvao raspad nastala je zato što im je novi menadžer grupe, Alen Klajn, rekao da ćute o razlazu dok on ne potpiše neke poslovne ugovore. „Pa smo nekoliko meseci morali da se pretvaramo“, kaže Makartni u razgovoru sa Džonom Vilsonom. „Bilo je čudno jer smo svi znali da je to kraj 'Bitlsa', ali nismo mogli samo da odemo“.

Na kraju, Makartniju je prekipilo da ćuti i otkrio je novinarima.

Međutim, Makartni ne svaljuje krivicu na Joko Ono. Misli da su ona i Džon Lenon bili divan par.

Advokate je doveo, kako tvrdi, kako bi zaštitio zaostavštinu „Bitlsa“.

„Morao sam da se borim, a jedini način na koji sam to mogao da postignem je da tužim ostale članove grupe jer su oni krenuli za Klajnom. Ali su mi kasnije svi bili zahvalni zbog toga. Ali ja nisam podstakao razlaz. To je bio naš Džon koji je prosto jednog dana rekao 'napuštam grupu'“, insistira Pol Makartni.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво