Читај ми!

Minja Subota, čovek sa stotinu interesovanja i zanimanja – život je posvetio umetnosti

U 83. godini preminuo je čuveni televizijski voditelj i kompozitor Milan Minja Subota. Najveći deo karijere i stvaralaštva posvetio je deci.

Stvarao je dečije evergrin pesme. Kažu i uticao na njihovu sreću. U autorskim emisijama želeo je da im osim melodije prenose i radost.

Jedna od njegovih pesama postala je himna mališana: Deca su ukras sveta.

Sa istom idejom nastale su i Razbole se lisica, Išli smo u Afriku, Rekao sam brezi i topoli, Plavi čuperak - mnoge na stihove naših najistaknutijih pesnika.

„Minja se našao kao, ja bih rekao Bogom dan saradnik, da ono što ja pišem, i ne samo ja, nego i druge kolege pesnici, da se nekako učini vidljivim, slušljivim, da bude deci zanimljivo", rekao je pesnik Ljubivoje Ršumović.

„Čovek sa stotinu interesovanja i zanimanja, još od ranog detinjstva pokazivao je da je pravi gospodin. Minja je uvek bio dobar drug, prijatelj spreman da pomogne i najlepša osobina koja ga je krasila je nesvadljivost", izjavio je Slobodan Stanišić, pisac.

Minja Subota je rođen 1938. godine u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu a na Elektrotehničkom fakultetu stekao diplomu inženjera.

Ipak, život je posvetio umetnosti. Bio je zaljubljenik u fotografiju a u svojim vitrinama čuvao vredne fotoaparate.

Na televiziji smo ga gledali kao autora i voditelja Od glave do pete, Igra bez granica, Željoteka, Sve igračke sveta. Jedna od najgledanijih serija Dečiji tobogan 18 godina emitovana je na RTS-u. 

Iako najpoznatiji kao stvaralac dečije muzike, komponovao je i džez sa primesama rokenrola.

Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih festivalskih nagrada, među kojima su Nagrada za životno delo „Mali princ", Plaketa grada Beograda, Zmajeva nagrada, Zahvalnica Unicefa za izuzetan doprinos u korist dece sveta, i mnoge druge.

„On je bio takva veličina da se zaista iznova i iznova rađa i trudi i ni jednog časa nije gubio ni radni elan ni entuzijazam. Pamtićemo ga kao velikog profesionalca, u svakom trenutku, velikog gospodina punog topline, punog razumevanja, punog nekog mira", kaže pevačica Leontina Vukomanović.

„Takvi junaci koji su bojili dane u lepo, odlaze samo u nezaborav. Minja, počivaj u miru. Hvala ti za sve", napisao je predsednik Vučić. Poruke saučešća uputili su i članovi Vlade, zvaničnici iz regiona, kolege i mnogi od onih koji su odrasli pa onda i gajili svoju decu uz Minjinu muziku.

Minja Subota će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. 

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи