Читај ми!

Profesorka Sara Gilbert zaslužna za vakcinu Astra-Zeneka dobila barbi lutku po svom liku

Proizvođač barbi lutaka, kompanija Matel, kreirala je seriju od šest lutaka po liku naučnica i medicinskih radnica iz celog sveta, herija u borbi protiv koronavirusa, a među njima je i barbi u čast profesorke Sare Gilbert naučnice koja je bila koautor u razvoju vakcine Astra-Zeneka sa Univerziteta Oksford.

Profesorka Sara Gilbert, naučnica sa oksfordskog Instituta „Džener“, dobila je počasnu titulu dame, dok je direktor Instituta, Ejdrijan Hil, proglašen počasnim vitezom Ujedinjenog Kraljevstva.

Komentarišući odluku „Matela“ da kreira popularnu barbiku po njenom liku, naučnica zaslužna za vakcinu Astra-Zeneka priznaje da joj je najpre to bilo „vrlo čudno“, ali da se nada da će to ipak imati pozitivan uticaj na decu.

„Iskreno, žarko želim da inspirišem sledeću generaciju devojčica da se posvete karijeri u oblasti prirodnih nauka i nadam se ća deca koja vide moju barbiku shvatiti koliko su naučne karijere od vitalnog značaja za opstanak sveta oko nas. Želja mi je da lutka sa mojim likom upozna decu sa pozivom za koji ona možda nisu ni čula, kao što je na primer vakcinolog“, naglašava profesorka Gilbert.

Pored profesorke Gilbert, lutke su dobile američka medicinska sestra Ejmi O‘Saliven i doktorka Odri Kruz, kanadska lekarka i aktivistiknja dr Čika Stejsi Orijuva, naučica dr Žaklin Goes de Hesus iz Brazila koja se bavi biomedicinskim istraživanjima, kao i dr Kirbi Vajt, Australijanka koja je bila jedan od kreatora mantila za višekratnu upotrebu za osoblje koje se nalazilo na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa.

Inače kompanija Matel je često bila na udaru kritika zbog nerealnog predstavljanja standarda lepote, uz primedbu da njihove bela, mršava, plavooka lutka, bujne kose i grudi, stvara pogrešnu sliku žene, tako da je kopanija počela da pravi lutke koje predstavljaju doktorke, astronautkinje ili žene vatrogasce.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво