Читај ми!

Bezos nudi Nasi dve milijarde dolara za učešće u misiji na Mesec

Milijarder Džef Bezos u aprilu nije uspeo da se izbori za izgradnju letelice za misiju na Mesec. Kompaniju „Blu oridžin“ pretekla je konkurentska firma „Spejs iks“ Ilona Maska. Bezos sada nudi Nasi dve milijarde dolara da bi njegova kompanija ipak dala doprinos odlasku do Zemljinog prirodnog satelita.

Nedugo nakon putovanja do ivice svemira, osnivač „Amazona“ i najbogatiji čovek na svetu ponudio je da pokrije do dve milijarde američkih dolara troškova ako Američka agencija za istraživanje dodeli njegovoj kompaniji „Blu oridžin“ ugovor o izradi svemirske letelice dizajnirane za sletanje astronauta na Mesec, prenosi Gardijan.

Nasa je u aprilu dodelila Maskovom „Spejs iksu“ ugovor o izgradnji svemirske letelice za otpremanje astronauta na lunarnu površinu planirano za 2024. godinu.

Tom prilikom ponude „Blu oridžina“ i „Dajnetiksa“ bile su iza „Spejs iksa“. Kako je Nasa navela, neki od razloga za to su neadekvatno finansiranje „Blu oridžina“ i uspešne orbitalne misije „Spejs iksa“.

U pismu administratoru Nase, Bilu Nelsonu, Bezos je sada naveo da će se „Blu oridžin“ odreći plaćanja u tekućoj fiskalnoj i svim narednim fiskalnim godinama do ukupne sume od dve milijarde dolara i tako pomoći finansiranje orbitalne misije kako bi mogao da testira svoju tehnologiju.

Zauzvrat, „Blu oridžin“ bi prihvatio ugovor sa fiksnom cenom i pokrio sva prekoračenja troškova razvoja sistema, precizirao je Bezos.

Portparol Nase potvrdio je da je agencija upoznata s Bezosovim pismom, ali je odbio da komentariše, podsećajući da je „Blu oridžin“ optužio u zvaničnoj žalbi agenciju da je „Spejs iksu“ dala nepravednu prednost dopuštajući joj da revidira svoje cene.

Pre nego što je odabrala „Spejs iks“, Nasa je tražila ponude za izgradnju svemirske letelice koja će otpremiti astronaute na Mesečevu površinu u okviru programa „Artemis“, prvog odlaska na Zemljin prirodni satelit od 1972. godine.

Bezosova ponuda usledila je šest dana nakon što je zajedno sa trojicom članova posade odleteo na ivicu svemira uz pomoć raketnog sistema „Nju šepard“, što je bila prekretnica u nastojanju njegove kompanije da postane glavni igrač na novom svemirskom turističkom tržištu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво