Читај ми!

Pita Taufatofua – čovek koji zna kako se postaje najbolja verzija sebe

Pita Taufatofua je postao svetska senzacija preko noći još pre pet godina kada je na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Riju izašao bez majice u tradicionalnoj nošnji Tonge nauljenog poprsja noseći zastavu svoje zemlje, a zatim i u Južnoj Koreji na Zimskim olimpijskim igrama. Pita se u istom stilu pojavio i u Tokiju, gde se takmiči u taekvondu.

Taufatofua tvrdi da je i dalje šokiran reakcijama na njegovu pojavu, posebno na društvenim mrežama. Ovaj motivacijski govornik i ambasador Unicefa, inače diplomirani inženjer mašinstva, tvrdi da Olimpijske igre za njega nisu samo sportsko nadmetanje, već predstavljanje svake pojedinačne osobe na planeti koja pokušava da nadmaši samu sebe.

Taufatofua, koji se taekvondom bavio još od pete godine, odlučno odbacuje insinuacije da želi da unovči svoju olimpijsku slavu. Nažalost, kao i na igrama u Rio de Žaneiru, Pita je izgubio u prvom kolu od Rusa Vladislava Larina. Pre pet godina je rekao da ga poraz nije pokolebao, nadamo se da neće ni sada.

„Čast mi je da se borim protiv ovih momaka“, rekao je Pita pre pet godina. „Nisam ovde da bih bio najbolji na svetu. Ovde sam da budem najbolja verzija sebe“.

Kako je postao najbolja verzija sebe

Taufotofui se mora priznati da se stvarno potrudio da postane najbolja verzija sebe. 

Rođen je u Brizbejnu u Australiji 1983. godine, a odrastao je u Tongi, očevoj domovini, sa šestoro braće i sestara u jednosobnoj kućici koju je odnela tropska oluja. Po završetku srednje škole otišao je na studije u Brizbejn, i do danas živi na relaciji Australija–Tonga.

Tokom sportske karijere doživeo je, po sopstvenom svedočenju, šest preloma kostiju, tri puta je imao iskidane ligamente, tri meseca je proveo u invalidskim kolicima, godinu i po dana na štakama i proveo stotine sati na fizioterapiji.

Ipak, na kraju je uspeo da predstavlja svoju domovinu na Olimpijskim igrama 2016. godine u taekvondu. 

Otkud Tonga na Zimskim olimpijskim igrama

Krajem iste godine Taufatofua je objavio svoje planove da trenira i takmiči se u skijaškom trčanju. Tehniku je učio gledajući klipove profesionalnih trkača na Jutjubu. U januaru 2018. godine mediji su objavili da mu je potrebna samo još jedna trka da bi se kvalifikovao za Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, pošto je ispunio većinu kvalifikacionih normi u trkama na rolerima i samo je trebalo da postigne određeni rezultat na snegu.

Posle brojnih peripetija Taufatofua je poslednjeg dana kvalifikacionog perioda uspeo u trci na Islandu da se plasira na Zimske olimpijske igre 2018. godine u Južnoj Koreji.

Šta će biti naredno postignuće

U aprilu 2019. godine mediji prenose da će Taufatofua pokušati da se kvalfikuje za Letnje olimpijske igre u Tokiju kao kajakaš, ali nije uspeo da ispuni normu, te je u Tokio došao ponovo kao reprezentativac Tonge u taekvondu.

Uporedo sa sportskom karijerom Taufutufua osim što je ambasador Unicefa, radi u dobrotvornim organizacijama za beskućnike. Veoma je angažovan i na podizanju svesti o globalnom zagrevanju koje posebno preti njegovoj ostrvskoj domovini Tongi.

Pita je motivacijski govornik, a 2018. godine je objavio knjigu The Motivation Station: Essential Guide to Becoming Your Greatest Version (Vodič kako da postanete najbolja verzija sebe).  

Ostaje da vidimo da li će Pita Taufatofua odlučiti da pobedi sebe u još nekoj sportskoj disciplini. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво