Читај ми!

Sankcije Britanije sinu predsednika Ekvatorijalne Gvineje, rukavicu platio 275.000 a vilu 140 miliona dolara

Vlada Velike Britanije uvela je sankcije sinu predsednika Ekvatorijalne Gvineje zbog neovlašćenog prisvajanja miliona dolara i trošenja na luksuzne vile, privatne avione, automobile, pa i na rukavicu optočenu kristalima koju je nosio Majkl Džekson, za koju je dao 275.000 dolara.

Teodoro Obiang Mangue, potpredsednik Ekvatorijalne Gvineje i sin predsednika Teodoroa Obianga Nguema Mbasogoa, bio je umešan u „koruptivne ugovore i traženje mita, kako bi finansirao raskošan način života koji nije u skladu sa njegovom službenom platom na mestu ministra u vladi“, naveo je ministar spoljnih poslova Velike Britanije, prenosi Skaj njuz.

Ministar Dominik Rab je najavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo uvesti sankcije Obianu i još četvorici zvaničnika koji su umešani u „ozbiljnu korupciju" u Zimbabveu, Venecueli, Iraku i Ekvatorijalnoj Gvineji.

Inače, Obiang je vlasnik vile u Parizu vredne 140 miliona dolara. Poseduje privatni avion od 52 miliona dolara i desetinu luksuznih vozila – među njima „ferari", „bentli" i „aston martin" - kao i kolekciju suvenira koji su pripadali Majklu Džeksonu, uključujući i rukavice i čarape sa kristalima koje je pokojni pevač nosio tokom turneje osamdesetih.

Još 2013. godine američka vlada se umešala u pravnu bitku kako bi sprečila da ovi predmeti budu prodati Obiangu, tvrdeći da su kupljeni „prljavim novcem".

Velika Britanija će nametnuti zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za ovih pet osoba kako bi se osiguralo da više neće moći da obavljaju finansijske transakcije preko britanskih banaka ili da uđu u zemlju.

Prema podacima Unicefa, trećina stanovništva Ekvatorijalne Gvineje nema osnovne higijenske uslove, a Svetska banka procenjuje da više od 76 odsto stanovništva živi u siromaštvu.

U međuvremenu, istraga pokazuje da je Obiang potrošio više od 500 miliona dolara otkako je imenovan za ministra vlade 1998. godine. Njegov otac vlada Ekvatorijalnom Gvinejom od preuzimanja vlasti pučem 1979. godine, 11 godina nakon sticanja nezavisnosti od Španije.

Mere koje je preduzela Britanska vlada nastavak su borbe pokrenute još u aprilu kada su iste sankcije uvedene protiv 22 osobe umešane u ozbiljne slučajeve korupcije u Rusiji, Južnoj Africi, Južnom Sudanu i Latinskoj Americi.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво