Читај ми!

Uz braću Bezos u kosmos lete najstarija i najmlađa osoba koja je letela u svemir

Kada 20. jula brod svemirski brod „Nju šepard“ bude odleteo u kosmos, u posadi će, uz braću Bezos i osamdesetdvogodišnju pionirku avijacije Voli Fank, biti i osamnaestogodišnji student fizike Oliver Dejmen. Dejmen će tako postati najmlađa osoba koja je odletela u kosmos.

Oliver Dejmen će zauzeti mesto za koje se očekivalo da će popuniti anonimni ponuđač na internet aukciji vrednoj 28 miliona dolara, saopštila je u četvrtak Bezosova svemirska kompanija „Blu oridžin“.

Prema saopštenju kompanije pobednik aukcije imao je problem sa rasporedom i leteće na nekoj kasnijoj misiji.

Dejmen, koji je prošle godine završio srednju školu i na jesen će krenuti u prvi semestar na Univerzitetu u Utrehtu u Holandiji gde studira fiziku i menadžment inovacija, biće prva osoba koja je platila za let na „Blu oridžinu“.

„Ovo označava početak komercijalnih operacija za 'Nju šepard', a Oliver predstavlja novu generaciju ljudi koji će nam pomoći da izgradimo put u svemir“, izjavio je izvršni direktor kompanije „Blu oridžin“, Bob Smit.

Kompanija je navela da će let „ispuniti Oliverov životni san, koji je od svoje četvrte godine fasciniran svemirom, Mesecom i raketama“.

Dejmen nije povezan sa aukcijom za jedno od mesta na „Nju šepardu“ i plaća kartu. Iz kompanije nije saopšteno koliko su Dejmen ili njegova porodica platili mesto.

Uz Dejmena, sa Markom i Džefom Bezosom, leteće i 82-godišnja Voli Fank, najstarija osoba koja je letela u kosmos.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи