Читај ми!

Preminula američka glumica Olimpija Dukakis

Američka filmska i pozorišna glumica Olimpija Dukakis, dobitnica Oskara za ulogu u filmu „Očarani mesečinom“ preminula u 89. godini. Vest o smrti objavio je njen brat, glumac Apolo Dukakis.

Olimpija Dukakis, američka glumica, rediteljka, producentkinja, nastavnik i aktivistkinja, nastupila je u preko 130 predstava, u preko 60 filmova i 50 televizijskih serija. Najpoznatija je kao filmska glumica, iako je karijeru započela u pozorištu.

Nedugo po dolasku u Njujork, 1963. godine osvojila je nagradu „Obi“ kao najbolja glumica za ulogu u Of Brodvej predstavi Čovek je čovek Bertolda Brehta.

Kasnije se opredelila za film i između ostalih priznanja osvojila je Oskara i Zlatni globus za ulogu u filmu Očarani mesečinom 1987. godine. Bila je nominovana za Zlatni globus i u filmu Sinatra i za nagradu Emi za filmove Srećan dan, Gradske priče i Jovanka Orleanka.

U julu 2003. godine objavila je autobiografsku knjigu Pitaj me sutra: život u toku koja je imala dobar prijem kod kritike. Prošle godine u Sjedinjenim Državama je prikazan dugometražni dokumentarni film o njenom životu Olimpija.

Olimpija Dukakis je rođena 20. juna 1931. godine u Loveliju u Masačusetsu, kao starija od dvoje dece Konstantina i Aleksandre Dukakis, oboje grčkih imigranata. Otac joj je bio fabrički radnik, ali je bio i osnivač amaterske pozorišne družine.

Olimpija je diplomirala fizikalnu terapiju na Univerzitetu u Bostonu i bavila se tim poslom putujući kroz Zapadnu Virdžiniju, Minesotu i Teksas tokom najgorih dana epidemije dečije paralize. Na kraju je zaradila dovoljno novca da se vrati u Boston i upiše dramsku akademiju.

Pre nego što je završila studije počela je da se bavi novom karijerom i debitovala je na sceni 1956. godine. U Njujork se preselila 1959. godine i već naredne zaigrala u predstavi The Breaking Wall

Njeno prvo pojavljivanje na ekranu bilo je 1962. godine u televizijskoj seriji Doktor Kilder.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво