Sahranjen bard narodne muzike Predrag Živković Tozovac

Bard srpske narodne muzike Predrag Živković Tozovac sahranjen je u Aleji zaslužnih građana, na Novom groblju u Beogradu, uz taktove njegovih nezaboravnih pesama „Violino ne sviraj“ i „Jesen u mom sokaku“. Pre sahrane je, uz prisustvo brojnih prijatelja i kolega, održana komemoracija na kojoj je pročitano i saučešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Najbolji među pevačima, a omiljen publici. Tako kolege govore o Tozovcu. Kažu da je osim muzikom zadužio i uspomenama i životom.

„U svemu jedinstven, čovek koji je ostavio toliko predivnih pesama, inteligentnih. Imao je i dar imao je i instrument. Čuo je i melodijski, čuo je i harmonski“, naglašava Ljubiša Pavković.

Pisao je poeziju, harmonikom pričao priču, a publika je prepoznala da je u svakoj pesmi utkao i duh srpskog naroda.

„Sa prepoznatljivim šeretskim osmehom pokazao je da i u poodmaklim godinama može da podigne publiku na noge, pre dve i po godine ovom dvoranom odjekivao je Jesen u mom sokaku“, podseća Dragiša Golubović, predsednik saveza estradno muzičkih umetnika Srbije

Na sceni je bio neodoljiv i pesmama je prenosio osećanja. Tako je postao bard naše narodne muzike. Posebno mesto ima među svojim Kraljevčanima.

„Pomogao je svima nama Kraljevčanima, bio nam je idol i kao pevač i kao harmonikaš i kompozitor jer je bio preteča i neka zvezda vodilja svih nas muzičara iz Kraljeva, a ima nas puno“, kaže Miša Mijatović, kompozitor i harmonikaš.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana, gde se i danas čula njegova pesma.

Na komemoraciji u beogradskoj Kombank dvorani pročitan je i telegram saučešća predsednika Vučića.

„Povodom smrti našeg legendarnog Predraga Živkovića Tozovca, primite izraze najiskrenijeg saučešća od predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i u moje lično ime“, piše u telegramu saučešća Dejana Savića, savetnika za kulturu predsednika Vučića, koji je pročitan na komemoraciji u Kombank dvorani.

Kako se navodi, Predrag Živković Tozovac spada u grupu onih velikana naše narodne izvorne muzike, starogradskih pesama, i estrade čiji ogroman opus i brojna autorska dela usled popularnosti slušaoci često doživljavaju kao autentičnu narodnu muziku kojoj se stvaralac ne zna.

„Osim ovih i brojnih sličnih nagrada publike i stručnjaka, nosilac je brojnih visokih državnih priznanja koje je zaslužio svojim predanim radom, trajanjem i delovanjem na muzičkom polju. Molim vas da porodici Predraga Živkovića Tozovca i njegovim kolegama prenesete naše izraze saučešća", piše u u telegramu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи