Preminuo princ Filip, muž kraljice Elizabete II i vojvoda od Edinburga

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo je u 100. godini. U braku sa Elizabetom bio je 73 godine, a kao suprug britanske kraljice proveo je punih 65 godina.

Bakingemska palata obavestila je javnost da je princ Filip preminuo: „Sa velikom tugom, njeno veličanstvo kraljica Elizabeta objavljuje smrt njenog voljenog muža, princa Filipa, vojvode od Edinburga.“

Kraljica Elizabeta Druga počela je osmodnevnu žalost za princom Filipom, a tokom ovog perioda, zakoni neće dobijati kraljevsku saglasnost i državni poslovi će se privremeno zaustaviti u znak poštovanja, preneo je Miror.

Iako Filip ima pravo na državnu sahranu, on je pre smrti izrazio želju da se ceremonija njegovog ispraćaja obavi što skromnije moguće.

Princ Filip preminuo je u zamku Vindzor u 100. godini. Od 2017. godine, vojvoda od Edinburga je zbog zdravstvenih problema odstupio od svojih zvaničnih dužnosti.

Početkom ove godine proveo je nekoliko meseci u londonskim bolnicama zbog infekcije, a posle toga i zahvata na srcu koji je uspešno izveden, nakon čega je 16. marta pušten kući.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je vest o smrti princa Filipa primio sa velikom žalošću.

„Pomogao je da usmeri kraljevsku porodicu i monarhiju tako da ostane institucija od vitalnog značaja za sklad i sreću nacije. Princ Filip stekao je veliku naklonost generacija ljudi u Velikoj Britaniji, širom Komonvelta i sveta“, istakao je Džonson ispred Dauning strita 10.

Šest i po decenija uz kraljicu

Princ Filip i kraljica Elizabeta Druga proslavili su 2017. čak 70 godina braka, a vojvoda od Edinburga ujedno je i najduži bračni drug bilo kojeg britanskog monarha u istoriji.

Od kada su se uzeli, princ Filip pomogao je mladoj kraljici da uspostavi novi kurs monarhije, gurajući Britaniju na prvo mesto, kao i zauzimajući pragmatičniji stav od ranijih vladara.

Odnos kraljice Elizabete i princa Filipa počeo je kao mladalačka ljubav na prvi pogled.

„Ponašamo se kao da pripadamo jedno drugome godinama“, napisala je Elizabeta u pismu svojim roditeljima ubrzo nakon udaje.

Kraljica je od svog oca nasledila model monarhije koji je bio staromodan i skoro nevidljiv i neprisutan. Nisu znali kako da se izbore sa medijima i novim dobom, kaže istoričarka Sara Gristvud, autorka knjige Elizabeth: The Queen and the Crown.

Objašnjava da je princ Filip tu odigrao ogromnu ulogu.

„Vojvoda od Edinburga pomogao je kraljevskoj porodici da bude prisutnija na televiziji, umesto na radiju, a prvi je njen član koji je uradio TV intervju“, dodaje istoričarka.

Smatra se i da je imao veliku ulogu u organizovanju televizijskog prenosa krunisanja Elizabete, ali i da je bio ključan za organizaciju TV dokumentarca o kraljevskoj porodici 1969. godine.

Tokom narednih decenija, kraljica Elizabeta javno je nekoliko puta govorila o tome koliki je uticaj Filip imao na nju, nazivajući ga svojom snagom i temeljem.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво