Ljubiša Pavković: Tozovac i ja smo svirali „Jeremiju" pred celom vladom

U svetu muzike odjeknula je tužna vest da nas je u 86. godini, od posledica borbe sa koronavirusom, napustio doajen narodne muzike, Predrag Živković Tozovac. Njegov kolega i prijatelj, umetnik na harmonici, Ljubiša Pavković, decenijama je sarađivao sa legendarnim pevačem, i rado se priseća zajedničkih trenutaka.

Nastupali su Tozovac i Ljubiša Pavković zajedno na bezbroj kocerata. Mnogo toga je ostalo za lepo sećanje, a među njima i TV nastupi. Pavković, majstor na harmonici, podseća da je Tozovac bio čovek „višestrukog talenta".

„Umeo je da peva, da svira da komponuje, i da bude voditelj - jednostavno, bio je jedan čovek koji je, u svakom slučaju, predstavljao najkompletniju muzičku figuru na ovim prostorima", rekao je Ljubiša Pavković. 

Pavković dodaje da je za karijeru koju je Tozovac izgradio, bilo važno to što je umeo i da komponuje, i da mu je u tom zadatku posebno od koristi bila - upravo harmonika. 

„Čini mi se da mu je harmonika veoma pomogla u komponovanju, jer on je, uz to što je bio pevač, čuo i sve to harmonski što je radio, a harmonija je nauka i po", smatra Pavković.

Govoreći o velikom tragu koji Tozovac ostavio iza sebe, Pavković potencira jedinstvenost Tozovca na našim prostorima.

Motivator i šaljivdžija 

„Bio je jedinstven bukvalno u svemu. I imao posebnu energiju. On je umeo da motiviše društvo, bio je pun duha, šaljivdžija, bio je kozer... S njim je bilo milina razgovarati, milina raditi, bio je vrhunski profesionalac", ispričao je Pavković.

Posebno se seća 31. decembra 1971. godine, kada su, sa brojnim drugim muzičarima i TV licima, imali zajednički TV nastup.

„Otvarao Drugi kanal televizije. To se odvijalo u Studiju 3, i tada je on bio podešen da može da bude kao jedna mala bioskopska sala, kaskadna. Učestvovali su Saša Subota sa svojim bendom, i jedan deo narodnog orkestra sa mojim pokojnim šefom Miodragom Jašarevićem", opisao je muzičar atmosferu koja je tada vladala na snimanju.

„Tozovac je tu prvi put izveo pesmu Ja sam ja, Jeremija, To je bilo, u ono vreme - Jeremija -  borac iz Prvog svetskog rata. Možete zamisliti, iz ove perspektive kako to izgleda -  zabranjena, kao, pesma. U prvom i u drugom redu su sedeli kompletna srpska vlada, bio je tu i čuveni Miodrag Petrović Čkalja, 'Sedmorica mladih'... To je nezaboravno bilo", priseća se Pavković TV nastupa, ali i reakcija za koje kaže da su bile - fantastične.

Bum i uzlazna putanja

O pesmi Vlajna, koja je nastala pre nastupa na otvaranju Drugog kanala, Ljubiša Pavković priča kao o kompoziciji koja je koja bila pravi uzlet za Tozovca. Snimljena je, naravno - u Studiju 6, u Radio Beogradu.

„Sve najznačajnije što se odvijalo, sve što je vredelo, izašlo je iz tog studija. I posle toga je napravio sa pesmom Jeremija - bum! Onda je počela uzlazna putanja, pa 'Pesma leta'... Tako počinje njegov totalni uspon, koji je protkan brojnim, divnim kompozicijama, koje je on ostavio ovom narodu", priča Pavković.

Za onog sa Banovog brda - nema rakije  

Iz bogate karijere, Pavković se često seti zanimljivih situacija, koje na nastupima širom zemlje, u TV formatima, ali i i na snimanju ploča, imao sa Tozovcem. 

„Jednom se on ljutnuo na mene, negde u Aranđelovcu smo svirali, i posle smo svi malo zaseli, i, kao i svi muzičari i ekipa, možda su tu malo i popilo ponešto... I možda sam ja neku reč rekao pogrešno. On se tu malo ljutnuo, moj prijatelj vrli... ", započeo je priču virtuoz na harmonici, koji je, kako kaže, radio na oko 70 odsto albuma koje je Tozovac izdao.

„Posle dešavanja u Aranđelovcu, ubrzo se snimala njegova ploče, Tozovac je na snimanju rekao jednom članu orkestra: ‘Idi molim te, i dovedi onog s Banovog brda, i kaži mu da ništa ne priča, samo da dođe i da svira‘. To sam bio ja. Počeo sam da se smejem, a on je inkognito, u ono vreme doneo neke njegove domaće rakije, jer je njegovo snimanje počinjalo u ponoć, to je sada kao u pola pet ujutru, i da ne bi neko zaspao, on sve to posluži a mene preskoči. Ja ćutim", priča Pavković, kako se nekada radilo.

Osim što nije bio poslužen, tokom snimanja tog albuma, dobio je najnapornije zadatke i radio - bez prestanka. 

„Treba da sviram, mlad sam, imam energiju, imam sve... Počnem da sviram, a on me je tako zaposli tu, da sam ja pitao - da li može i neko drugi da svira, a on kaže: ‘Samo ti, samo ti nastavljaš!'. Bilo je to kao da mi vraća kusur, i tu smo mi izbalansirali, nešto što ni sami ne znamo šta je bilo...", ispričao je Pavković detalje iz dana provedenih sa legendarnim muzičarem kakav je bio Tozovac.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара