Najsimpatičniji srpski anđeo: Ponekad mi se desi svinjarija, ali je i ona anđeoska

Ja sam anđeosko biće, tu nema dileme. Čak i da mi se desi neka svinjarija, to je potpuno anđeoski, kao kada vas pogode strelom u zadnjicu, kaže Uroš Đurić, koji je za RTS govorio o nagradi za slikarstvo „Sava Šumanović“, kao i o svojoj najpoznatijoj ulozi u filmu Mi nismo anđeli, od čijeg snimanja je prošlo skoro tri decenije.

Uvek iskreni Uroš Đurić kaže da mu mnogo znači što je dobitnik nagrade Sava Šumanović. „Kada vam neko kaže da ste dobili nagradu Sava Šumanović nije vam uopšte svejedno. To ime je za nekog ko dolazi iz slikarskog miljea predstavlja jednu nedodirljivu tačku“, objašnjava Đurić.

Njegove slike izložene su i u bečkoj Albertini jednoj od najprestižnijih kulturnih ustanova na svetu.

„Ne želim da zvučim ni skromno ni pretenciozno, ali to je toliko van moje realnosti. To je nepojmljivo. Da postanete deo kolekcije u kojoj su najznačajniji radovi o kojima ste učili. Albertina je pre svega poznata po impozantnoj kolekciji crteža van svake kategorije. Njihova zbirka ima 300.000 crteža, a da ne pričamo o slikama i drugih dela. To je muzej ranga Luvra, njujorškog Metropolitena ili minhenske Pinakoteke“, ističe poznati umetnik.

Osim što je slikar, Đurića mnogi znaju i kao Anđela u filmu Mi nismo anđeli, koji je snimljen pre skoro 30 godina.

„Prvu nagradu za slikarstvo sam dobio na Oktobarskom salonu 19. oktobra 1991. godine, a prvu klapu Mi nismo anđeli smo snimili 9. novembra iste godine. To je nešto što je u mom životu bilo paralelno“, priseća se Đurić.

Za taj period ga vezuje i mnogo ružnih uspomena.

„Počeo je rat, vukovarska kampanja, raspala se Jugoslavija, a te noći posle prve klape mi je umrla majka. Sve se prelomilo u tih nekoliko nedelja. Ceo život mi se transformisao. Jedan život koji sam do tada živeo je prestao, a krenulo je ovo što živim i dan danas“, navodi Đurić.

Glumio je Anđela, što za sebe smatra da mu savršeno pristaje.

„Ja sam anđeosko biće, tu nema dileme. Čak i da mi se desi neka svinjarija, to je potpuno anđeoski, kao kada vas pogode strelom u zadnjicu. Verujem da sam dobar čovek. Niko nije stradao zbog mene, niti će“, ističe omiljeni srpski anđeo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара