Читај ми!

Preminuo Aleksandar Joksimović, „kralj makaza“ i kreator jugoslovenske modne scene

Aleksandar Joksimović, kreator koji je obeležio jugoslovensku modnu scenu, preminuo je u Beogradu u 88. godini. Poznat i poštovan širom sveta, ostaće upamćen kao začetnik visoke mode u SFRJ, zbog čega je dobio nadimak „kralj makaza“.

Čuveni kreator koji je krojio jugoslovensku modu preminuo je noćas u bolnici „Dragiša Mišović“ od posledica kovida 19.

Joksimović je bio ikona jugoslovenske mode i čovek koji je uživao poštovanje svetskih stilista. Tokom svoje karijere odbio je pozive najslavnijih modnih kuća i odlučio da ostane da radi za svoju zemlju.

Aleksandar Joksimović rođen je 1933. godine u Prištini, a tokom rata se njegova porodica preselila u Beograd, a ubrzo potom u Kragujevac gde ostaje i posle rata.

Diplomirao je 1958. godine na odseku za tekstil na Višoj školi za primenjenu umetnost u Novom Sadu.

Posleratnu modu u Jugoslaviji diktira siromaštvo i razorena zemlja. Moda je bila potpuno skrajnuta. Odeća koja se nosila morala je da bude izdržljiva i funkcionalna, dok je estetika, ako bi i postojala, padala u drugi plan.

Ipak, početkom 60-ih godina dolazi do poboljšanja standarda i uspona socijalističke srednje klase, koja bojkotuje zasterele i demode proizvode.

Tu na scenu stupa Aleksandar Joksimović. Sumorna i uniformisana odeća dobija svoju potpunu promenu. Prva kolekcija koju je uradio bile su školske uniforme, a ubrzo počinje karijeru u odeljenju za izvoz u Centrotekstilu.

Novom kolekcijom predstavio se na otvaranju Nacionalnog salona 1965. godine, a novinar Njujork tajmsa napisao je veoma pozitivan tekst, rekavši da se „pojavio mladi čovek velikog potencijala".

Tada ulazi u visoku modu, a svoju prvu kolekciju visoke mode „Simonida" predstavlja 1967. godine. Za najuspešniji model proglašena je venčanica „Simonida", duga haljina jednostavnih linija sa šlepom, dekorisana biserima i inspirisana odećom monahinja.

Tu se videlo da je Joksimovićev kreativni duh duboko povezan sa nacionalnom tradicijom, iz koje je crpeo nepresušnu inspiraciju.

Iste godine „Simonida" je predstavljena u Moskvi zajedno sa kolekcijama Koko Šanel, Kristijana Diora i Pjera Kardena.

Nove kolekcije

„Vitraž“ kao druga Joksimovićeva grandiozna kolekcija izašla je 1968. godine i crpela je inspiraciju sa bojenih stakala sa prozora pravoslavnih i katoličkih manastira.

Iste godine predstavio je i narednu kolekciju „Pejzaž“ na raskošnoj modnoj svetkovini na lenjingradskoj izložbi i na izložbi u hali Beogradskog sajma. Nju su činili muški i ženski modeli od kože maslinastozelenih tonova, čiji su detalji bili inspirisani enterijerom seoskih kuća.

Kolekciju „Prokleta Jerina“, inspirisanu mitologizovanom izgradnjom Smedereva i ratovima za srpsku despotovinu, predstavio je 1969. godine. Joksimović je modele takođe uklopio sa stilom pariske modne avangarde 60-ih godina.

Naredne decenije predstavio je još 11 kolekcija, a dizajnirao je sve do kasnih 90-ih godina. 

Jovanka Broz i druge poznate ličnosti

Njegove kreacije su nosile mnoge poznate ličnosti, a od 1966. godine po službenoj dužnosti radio je nekoliko modela godišnje za Jovanku Broz.

Joksimovićeve modele nosila je u svakodnevnim prilikama, ali i na brojnim svečanostima i manifestacijama. Na ovaj način Jovanka je promovisala domaću industriju tekstila. 

Od poznatih u zemlji, takođe je oblačio Đorđa Marjanovića, Tereza Kesovija, Josipa Lisac, Branka Petrić i Bekim Fehmiu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво