Čitaj mi!

Preminuo Aleksandar Joksimović, „kralj makaza“ i kreator jugoslovenske modne scene

Aleksandar Joksimović, kreator koji je obeležio jugoslovensku modnu scenu, preminuo je u Beogradu u 88. godini. Poznat i poštovan širom sveta, ostaće upamćen kao začetnik visoke mode u SFRJ, zbog čega je dobio nadimak „kralj makaza“.

Čuveni kreator koji je krojio jugoslovensku modu preminuo je noćas u bolnici „Dragiša Mišović“ od posledica kovida 19.

Joksimović je bio ikona jugoslovenske mode i čovek koji je uživao poštovanje svetskih stilista. Tokom svoje karijere odbio je pozive najslavnijih modnih kuća i odlučio da ostane da radi za svoju zemlju.

Aleksandar Joksimović rođen je 1933. godine u Prištini, a tokom rata se njegova porodica preselila u Beograd, a ubrzo potom u Kragujevac gde ostaje i posle rata.

Diplomirao je 1958. godine na odseku za tekstil na Višoj školi za primenjenu umetnost u Novom Sadu.

Posleratnu modu u Jugoslaviji diktira siromaštvo i razorena zemlja. Moda je bila potpuno skrajnuta. Odeća koja se nosila morala je da bude izdržljiva i funkcionalna, dok je estetika, ako bi i postojala, padala u drugi plan.

Ipak, početkom 60-ih godina dolazi do poboljšanja standarda i uspona socijalističke srednje klase, koja bojkotuje zasterele i demode proizvode.

Tu na scenu stupa Aleksandar Joksimović. Sumorna i uniformisana odeća dobija svoju potpunu promenu. Prva kolekcija koju je uradio bile su školske uniforme, a ubrzo počinje karijeru u odeljenju za izvoz u Centrotekstilu.

Novom kolekcijom predstavio se na otvaranju Nacionalnog salona 1965. godine, a novinar Njujork tajmsa napisao je veoma pozitivan tekst, rekavši da se „pojavio mladi čovek velikog potencijala".

Tada ulazi u visoku modu, a svoju prvu kolekciju visoke mode „Simonida" predstavlja 1967. godine. Za najuspešniji model proglašena je venčanica „Simonida", duga haljina jednostavnih linija sa šlepom, dekorisana biserima i inspirisana odećom monahinja.

Tu se videlo da je Joksimovićev kreativni duh duboko povezan sa nacionalnom tradicijom, iz koje je crpeo nepresušnu inspiraciju.

Iste godine „Simonida" je predstavljena u Moskvi zajedno sa kolekcijama Koko Šanel, Kristijana Diora i Pjera Kardena.

Nove kolekcije

„Vitraž“ kao druga Joksimovićeva grandiozna kolekcija izašla je 1968. godine i crpela je inspiraciju sa bojenih stakala sa prozora pravoslavnih i katoličkih manastira.

Iste godine predstavio je i narednu kolekciju „Pejzaž“ na raskošnoj modnoj svetkovini na lenjingradskoj izložbi i na izložbi u hali Beogradskog sajma. Nju su činili muški i ženski modeli od kože maslinastozelenih tonova, čiji su detalji bili inspirisani enterijerom seoskih kuća.

Kolekciju „Prokleta Jerina“, inspirisanu mitologizovanom izgradnjom Smedereva i ratovima za srpsku despotovinu, predstavio je 1969. godine. Joksimović je modele takođe uklopio sa stilom pariske modne avangarde 60-ih godina.

Naredne decenije predstavio je još 11 kolekcija, a dizajnirao je sve do kasnih 90-ih godina. 

Jovanka Broz i druge poznate ličnosti

Njegove kreacije su nosile mnoge poznate ličnosti, a od 1966. godine po službenoj dužnosti radio je nekoliko modela godišnje za Jovanku Broz.

Joksimovićeve modele nosila je u svakodnevnim prilikama, ali i na brojnim svečanostima i manifestacijama. Na ovaj način Jovanka je promovisala domaću industriju tekstila. 

Od poznatih u zemlji, takođe je oblačio Đorđa Marjanovića, Tereza Kesovija, Josipa Lisac, Branka Petrić i Bekim Fehmiu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 01. apr 2021, 17:53) - anonymous [neregistrovani]

Боже, зашто?

Ове године је свака позната личност у Србији која је умрла је умрла од последица ковида 19. Може ли се рећи зашто?

(ponedeljak, 29. mar 2021, 21:58) - anonymous [neregistrovani]

Aleksandar Joksimovic

Slava mu! Nas jedini modni kreator koji je bio internacionalno priznat i poznat. Kolekcija Simonida je bila revolucija mode u vremenu u kome je stvarana.

(ponedeljak, 29. mar 2021, 18:59) - Natasa [neregistrovani]

natasa.peyton@yahoo.com

Pamtim njegovo ime i kreacije jos kada am imala 1011 godina a koje su se pojavljivale pre 40 godina u,tada renomiraranom zenskom listu "Bazar",behu to neka lepsa ,srecnija i kulturnija vremena.
Neka mu je laka zemlja,svo postovanje.

(ponedeljak, 29. mar 2021, 16:27) - Milan [neregistrovani]

Hvala ti

Neka ti je laka zemla Aleksandre Joksimoviću! Bila je čast raditi sa tobom! Proneo si po Svetu slavu Srpskog naroda. Bio si svuda cenjen i poštovan! Bio si vrhunski profesionalac! Jedan obrazovan, učtiv, miran i radan čovek! Uzor svojim saradnicima, poznanicima i prijateljima! Hvala ti za sve!