Čitaj mi!

Preminuo bubnjar Dragoljub Đuričić

Čuveni bubnjar Dragoljub Đuričić preminuo je u 69. godini u bolnici „Dr Dragiša Mišović” od posledica kovida. Đuričić je tokom života nastupao sa nekim od najpoznatijih imena domaće, regionalne i svetske muzičke scene, i svirao na više od 6.000 koncerata.

Đuričić se proteklih mesec dana borio sa kovidom 19, a u bolnicu je prebačen 24. februara, nakon što se danima osećao loše i imao visoku temperaturu.

Rođen je na Cetinju 10. februara 1953. godine. Karijeru je započeo veoma mlad, do svojih ranih 20-ih godina osnovao je grupe The End i Krune, a kasnije i Veritas.

U Beograd se iz Herceg Novog preselio 1975. godine i priključio se grupi Ribelli, sa kojom je pratio mnoge poznate pop i rok muzičare, poput Dušana Prelevića, Kemala Montena, Arsena Dedića i mnogih drugih.

Posle toga se pridružio grupi Mama Coco, čiji je frontmen bio Dado Topić. Grupa je pratila Zdravka Čolića na turneji „Putujući zemljotres“ 1978. godine.

Krajem sedamdesetih prešao je u Ju grupu u kojoj je proveo dve godine, a onda u Leb i sol sa kojom je ostao šest godina.

Bio je član grupe Kerber, iz koje se posle tri godine vratio u Leb i sol. Učestvovao je na snimanju oko 70 albuma, i svirao na više od 6.000 koncerata.

Od 1997. godine predvodi orkestar koji na svim turnejama prati Zdravka Čolića.

Ostao je poznat i po svom angažmanu na protestima protiv režima Slobodana Miloševića devedesetih godina.

Kao vrsni bubnjar ostvario je izuzetnu karijeru i sarađivao sa velikim brojem najvećih domaćih i inostranih muzičkih zvezda. Osim pomenutih Zdravka Čolića, Arsena Dedića i Dade Topića, svirao je sa Vlatkom Stefanovskim, Kornelijem Kovačom, Davorinom Popovićem, Radomirom Mihailovićem Točkom, Đorđem Balaševićem, Borom Đorđevićem i mnogim drugim.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. mar 2021, 19:39) - anonymous [neregistrovani]

Muzičke zvezde

Mogla se spomenuti bar jedna od tih velikih svetskih zvezda sa kojima je radio. Pokoj mu duši, ipak je prije reda otišao.

(ponedeljak, 15. mar 2021, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

Zasluge i "zasluge"

Kad bi pobrojao sve koncerte YU roka na kojima sam bio, izaslo bi da sam od svih bubnjara najvise slusao Dragoljuba Djuricica, zahvaljujuci cinjenici da se moj najaktivnji period pracenja muzicke scene poklapa sa periodom njegovog angazmana u grupi "Leb i sol", pri cemu je i grupa bila najaktivnija i najpopularnija. Jedino mi nije jasno zasto se "aktivno ucesce u protestima protiv Milosevica" racuna u zasluge. Za svu onu dobru muziku, ja ti, Dragoljube, to oprastam i molim se za mir tvojoj dusi.

(ponedeljak, 15. mar 2021, 17:52) - Tanja [neregistrovani]

Dragi

Divan čovek. Duša kao hleb. Svi najbolji odoše. Kažu da Bog najbolje uvek pre pozove k sebi.

Niko takav ne umire zaista.

(ponedeljak, 15. mar 2021, 17:07) - Leo Martin [neregistrovani]

majstor

Laka Ti Zemlja, Druže Moj...

(ponedeljak, 15. mar 2021, 16:52) - anonymous [neregistrovani]

Na muci se poznaju junaci

"Остао је познат и по свом ангажману на протестима против режима Слободана Милошевића деведесетих година."

(ponedeljak, 15. mar 2021, 15:20) - anonymous [neregistrovani]

h

Počivaj u miru