Читај ми!

Sećanje na Vojkana Borisavljevića

Kompozitor Vojkan Borisavljević preminuo je u 74. godini u Beogradu. Komponovao je nekoliko stotina pesama za izvođače širom nekadašnje Jugoslavije. Njegove melodije obeležile su mnoge filmove, serije i pozorišne predstave. Večeras od 20 časova na drugom programu emitujemo koncert Vojkana Borisavljevića – "Moja odiseja".

Napisao je neke od najlepših stihova naše muzike. Osim kompozicija, njegovu muziku voleli smo i u serijama i filmovima. Višnja na Tašmajdanu je prvi film za koji je komponovao muziku. Usledili su Lajanje na Zvezde, Vruć vetar, Santa Marija dela salute, Sivi dom, Bela lađa, Junaci našeg doba.

Jedno poznanstvo iz 1966. godine bilo je na početku.

„Dođe neki mladić sa devojkom, kaže 'Je l' ste vi reditelj Šotra? Ja bih voleo da sarađujem sa vama'. Ja kažem ko si ti. Kaže, 'ja sa maturirao, ali sada bih na Akademiju'. Rekoh, hajde kad završiš Akademiju javi se. Godine 1971, ja počinjem da radim šou program Obraz uz Obraz, pojavi se Vojkan Borisavljević, koji je već poznato ime“, priseća se Zdravko Šotra.

Ime Vojkana Borisavljevića vezujemo za melodije koje smo voleli i pevali... Ljubav je samo reč...

Rođen je u Zrenjaninu 1947. godine. Muzičko obrazovanje stekao je u školama u Beogradu i Parizu. Radio je kao muzički urednik u Televiziji Beograd od 1968. godine.

„Puno lepih emisija je uradio. Pokrenuo je dosta festivala. Recimo, ljudi ne znaju da je on obnovio 'Beogradsko proleće' u jednom trenutku, koje, nažalost, više ne postoji, bar ne u tom obliku. Pokrenuo je jedan veliki muzički festival 'Mesam', koji je 80-ih bio veoma značajan“, naglašava Vladimir Grajić, direktor PGP RTS-a.

Vojkan Borisavljević je dobitik mnogih priznanja među kojima je i nagrada za životno delo Udruženja kompozitora Srbije. Dobitnik je zlatne medalje za zasluge u kulturi.

Kao i na kraju serije, poslednji pozdrav uz A sad adio...

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво