Читај ми!

Edvard Munk ostavio tajnu poruku na svojoj slici „Krik“

Zagonetni natpis na slavnoj slici „Krik“ Edvarda Munka dugo je zbunjivao istoričare umetnosti. Norveški stručnjaci su konačno uspeli da dokuče da je po slici žvrljao upravo Munk.

Jedva vidljiva golim okom, rečenica „Ovo je mogao da naslika jedino ludak“ napisana je na norveškom jeziku hemijskom olovkom u gornjem, levom uglu čuvene slike Krik.

Platno iz 1893. godine, simbol egzistencijalne teskobe, prikazuje ljudsku figuru na mostu koja se u očaju drži za glavu ispod krvavocrvenog neba.

Glavna teorija oko tajanstvene rečenice je bila da ju je početkom 20. veka napisao neki razočarani posetilac izložbe.

Ipak, stručnjaci iz norveškog Nacionalnog muzeja su pomoću infracrvene kamere i analize rukopisa, zaključili da je autor slike sam ispisao tajanstvenu rečenicu.

Kustoskinja Mai Brit Guleng tvrdi da je to Munkov rukopis bez ikakve sumnje.

„Osim rukopisa, sve drugo što se događalo 1895. godine kada je Munk prvi put sliku predstavio javnosti u Norveškoj, upućuje na takav zaključak“, dodaje Gulengova.

Poznato je da su se na prvom javnom prikazivanju slike na Munka obrušile žestoke kritike, čak se pokrenulo i pitanje njegovog mentalnog zdravlja, što je, kako smatra Gulengova, njega verovatno motivisalo da na platnu upiše ovu poruku.

Edvarda Munka, koji se smatra začetnikom ekspresionizma, zadesile su brojne tragedije, uključujući i preranu smrt nekoliko članova porodice. Takođe, 1908. godine je izvesno vreme boravio u psihijatrijskoj bolnici.

„Ova rečenica je delom ironija, ali ipak pokazuje i njegovu ranjivost", smatra Gulengova. „U stvari, on je kritike doživeo vemo ozbiljno i bio je povređen jer je u njegovoj porodici već bilo istorije psihičkih bolesti. Bio je ljut, o čemu svedoči ova rečenica.“

Krik će biti ponovo izložen u Nacionalnom muzeju Norveške kada se preseli u novu zgradu 2022. godine.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се