Čitaj mi!

Preminuo Vojkan Borisavljević

Proslavljeni srpski dirigent, kompozitor i aranžer Vojislav Vojkan Borisavljević preminuo je u 74. godini. Ostaće upamćen kao autor hitova „Odiseja“, „Ljubav je samo reč“, „A sad adio“ i muzike za TV serije „Sivi dom“ i „Vruć vetar“ i filma „Lajanje na zvezde“.

„S tugom javljamo da nas je napustio maestro Vojkan Borisavljević, velikan muzike s kojim smo uradili sjajne koncerte, pre svega u Sava centru, s horom i orkestrom u decembru 2019. Počivaj u miru“, napisao je Momčilo Bajagić Bajaga na Fejsbuku.

Vojislav Vojkan Borisavljević rođen je u Zrenjaninu, 5. maj 1947. Komponovao je više od pet stotina pesama za najpoznatije jugoslovenske pevače, među kojima su Leo Martin, Zdravko Čolić, Đorđe Marjanović, Miki Jevremović. Autor je pesama Odiseja, Ljubav je samo reč, A sad adio.

Muzikom je obojio i brojne televizijske serije i filmove. Najpoznatije i najvoljenije Borisavljevićeve melodije u tom delu njegovog opusa su u serijama Sivi dom i Vruć vetar i u filmu Lajanje na zvezde.

Smatrao je da je najvažnija pesma koju je komponovao Ljubav je samo reč, po tekstu Svete Vukovića, koju je otpevao Zdravko Čolić. Numeru A sad adio napisao je za manje od minuta. 

Sarađivao je sa TV Beograd kao muzički saradnik i urednik od 1968. godine. Učestvovao je na većem broju muzičkih, pozorišnih i filmskih festivala u zemlji i inostranstvu, gde je više puta nagrađivan.

Dobitnik je nagrade „Darko Kraljić“, koju dodeljuje Udruženja kompozitora Srbije za muzičko stvaralaštvo u domenu popularne muzike.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. marta 2018. godine, održao je autorski koncert nazvan Moja odiseja, a tom prilikom uručena mu je pomenuta nagrada. Te godine objavio je i istoimenu knjigu.

broj komentara 12 pošalji komentar
(sreda, 24. feb 2021, 11:42) - Željko [neregistrovani]

MAESTRO, SVIRAJ, SVIRAJ

Otišao je srpski Džejms Last, ,aestro sa divni, širokom aranžmanima koji ispunjavaju dušu. Veliki gubitak za srpsku muzičku scenii kulturu uopšte

(sreda, 24. feb 2021, 07:49) - anonymous [neregistrovani]

Hvala za jednu srecnu generaciju, neponovljivu

Ne znam tako razigranu kompoziciju kao onu iz serije "Santa Marija...". I mnogo drugih prelepih pesama ce ostati vecno sa nama, dok smo mi zivi, zivece i tvoje pesme!

(sreda, 24. feb 2021, 07:39) - anonymous [neregistrovani]

Tako miran covek, tako nezne pesme...

Ne mogu da prestanem da slusam njegove kompozicije! Serije pamtimo po spicama koje je on pisao: www.youtube.com/watch?v=aDtYJSjWo8I ili pesme sa festivala, nezaboravne su zauvek! Hvala ti Vojkane! Ziveces vecno sa tvojim kompozicijama!

(sreda, 24. feb 2021, 07:29) - anonymous [neregistrovani]

Vecno hvala za predivne pesme!

Starije generacije odlaze... Jedna od kompozicija, naslovna numera serije "Vise od igre" vuce me u moje detinjstvo... Takodje i "Vruc vetar". Kad cujem "A sad adio" uvek se najezim... A tek danas... Deco, mladi, cuvajte nasu tradiciju i duhovnost! Red je da se pojave novi kompozitori. Nadam se da ce bar neko od mladjih da pokusa da ostvari bar delic tog duha koji je imao Vojkan Borisavljevic!

(sreda, 24. feb 2021, 02:19) - anonymous [neregistrovani]

Užasna vest

Otišao je naš jedini, pravi kompozitor popularne muzike. Dragi komšija, ti ćeš trajati kroz svoju muziku sve dok i poslednji slušalac bude voleo tvoja neprolazna dela.
Gorostas među velikanima. Veliki Vojkan!
Slava mu.

(utorak, 23. feb 2021, 20:51) - anonymous [neregistrovani]

Tuga

Pa zar da nam Gospod Bog bas sve polako vodi u njegovo nebesko carstvo..jos jedan veliki covek..vecna mu slava,saucesce porodici i laka mu crna zemlja.
Odlaze legende jedna za drugom...ko ce ih zameniti..ostaje velika ,velika praznina ..i posle nih ko..
Slava mu.

(utorak, 23. feb 2021, 18:33) - SN [neregistrovani]

Vecna slava i hvala

Divan čovek, veliki umetnik!

Kako je počelo, nećemo imati više muzike zanemeće nam duše, još nismo prežalili Balaševića, a sad i Vojkan....

(utorak, 23. feb 2021, 18:20) - mika [neregistrovani]

Secanje

Kada se samo setim da sam ga poznavao od 1954 godine. Kao da je juce bilo!

(utorak, 23. feb 2021, 16:52) - anonymous [neregistrovani]

Doviđenja,druže doviđenja.....!!!!!!!!

Za Tebe,dragi druže ne postoji reč ZBOGOM....Ti ne odlaziš..to je samo prividno....Tvoje pesme ostaju da odjekuju u našim srcima i podsećaju na Tebe neprolaznog...Hvala ti za aranžmane,koje si mi uradio davno, pre ravno pedeset godina...Tvoja Odiseja je tvoj MY WAY....ništa manje važna od one Pol Enke,koju je lansirao šarmantni Frenk Sinatra...Leo je to izveo maestralno....Tvoje pesme mogli su da pevaju samo odabrani....nije to mogao svako...i šta još reći na kraju,dragi druže....Doviđenja,nekad,na nekom neznanom mestu,među dobrim starim legendama,jer Ti samo putuješ da se nađeš s njima ...!!!!!!!!!!!... Hvala Vojkane...!!!!!!!!!!!

(utorak, 23. feb 2021, 15:17) - anonymous [neregistrovani]

Ух каква страшна вест

После најбољег кантаутора, отишао је у легенду и најбољи аутор песама, композитор и изнад свега, најбољи диригент каквог су Србија и свет имали. Одлазе нам најбољи. Тужно, тужно, до неба. Почивао у миру Божјем, драги Војкане.