Читај ми!

Preminuo Đorđe Balašević

Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je u 68. godini tokom lečenja od kovida 19 u Kliničkom centru Vojvodine, potvrđeno je RTS-u. Ostaće upamćen kao jedan od najplodnijih umetnika na ovim prostorima, muzici koja je spajala generacije i nekim od najlepših balada, poput „Jesen stiže, dunjo moja“, „Ne volim januar“, „Ne lomite mi bagrenje“, „D-mol“, „Priča o Vasi Ladačkom“ i mnogim drugim.

Pre nekoliko dana primljen je na Infektivnu kliniku gde je lečen od upale pluća. Pre toga se lečio kod kuće, ali mu se stanje pogoršalo pa je prebačen u bolnicu.

Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Karijeru je započeo 1977. godine sa grupom „Žetva“, koja je prvi uspeh zabeležila iste godine pesmom U razdeljak te ljubim.

Naredne godine napušta grupu i sa Vericom Todorović formira „Rani mraz“. Ubrzo izbacuje nekoliko hitova kojima je ostvario punu umetničku afirmaciju.

Sa Biljom Krstić i Borom Đorđevićem snimio je pesmu Računajte na nas, koja je postala svojevrsna himna generacije

Solo karijeru započinje 1982. godine albumom Pub, koji je zabeležio veliki uspeh. Te godine održao je i svoj prvi koncert u prepunom Centru „Sava“. Već naredne objavljuje ploču Celovečernji d kid, sa koje se izdvojio jedan od njegovih najvećih hitova – Jesen stiže, dunjo moja.

Ogroman uspeh postigao je albumom Bezdan 1986. godine, na kojem su se našli neki od najvećih hitova, poput balada Ne volim januar, Ne lomite mi bagrenje i Bezdan. Balašević je i sam rekao da mu najplodniji deo karijere počinje ovim albumom.

Sledeći album Panta rei naišao je na loše kritike i prijem, ali se iskupio narednim Tri posleratna druga, koji je postigao veliku uspeh. Na njemu se našla još jedna od njegovih kultnih balada – D-mol.

Kada su počela trvenja i podela SFRJ, Balašević je u kolumni za Radio-TV Reviju pravio veoma oštre kritičke osvrte na sva politička dešavanja u zemlji. Ratne godine provodi sklonjen od javnosti, izbegavajući mobilizaciju.

Album Jedan od onih života izdaje 1993. godine, inspirisan tragičnim godinama raspada Jugoslavije i ratova.

Balaševićevi koncerti iz tog perioda postali su svojevrsna čistilišta za okupljanje mladih, na kojima je između pesama iznosio svoje kritičke stavove na račun aktuelne vlasti. Posle nešto duže pauze, 1996. godine izdaje album Naposletku, većinom snimljen uz akustičnu pratnju „Gudača Svetog Đorđa“.

Na prelazu u novi milenijum, Balašević objavljuje svoj deseti album Devedesete koji je bio inspirisan decenijom ratova, sankcija, bombardovanja i nemaštine. Sa nje se izdvojila numera Živeti slobodno, koja je postala himna demonstranata.

Osećajući da publici duguje ljubavne pesme, koje su potpuno izostale na prethodnom albumu, Balašević 2001. objavljuje album Dnevnik starog momka, sa 12 pesama od kojih svaka nosi žensko ime.

Album je posvetio supruzi Oliveri, a početna slova naslova pesama formiraju rečenicu „Olja je najbolja“.

Kada saradnja sa Ljubišom Samardžićem na filmu Jesen stiže, dunjo moja, koji je bio zasnovan na baladi Priča o Vasi Ladačkom, nije ostvarena, Balašević je pesme namenjene za film objavio kao album Rani mraz 2004. godine.

Takođe je napisao scenario i glumio glavnu ulogu u seriji Specijalna redakcija, a glumio je još u serijama Vojnici, Pop Ćira i pop Spira, Panonski mornar...

Dobio je veliki broj priznanja tokom karijere, među kojima su Nagrada punoletstva, Oktobarska nagrada Novog Sada, Estradna nagrada Jugoslavije...

Iza sebe je ostavio suprugu Oliveru, ćerke Jovanu i Jelenu i sina Aleksu.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво