Читај ми!

Nikola Tesla u pismu prijatelju jasno kaže: Ja sam Srbin

Predsednica Društva „Mihajlo Pupin“, Aleksandra Ninković Tašić, gostujući u emisiji Radio Beograda 2, prvi put je pokazala i pročitala pismo Nikole Tesle upućeno prijatelju Amerikancu, u kome poznati naučnik jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost.

„Poštovani gospodine, primio sam Vaše ljubazno pismo od 31. maja i želim da Vam se zahvalim za interesovanje koje pokazujete. Vi naravno znate da sam ja Srbin, koji potiče iz jedne od najstarijih loza, s obzirom na to da ime porodice moje majke potiče od davnina kao i druga imena u našem narodu“, istakao je u pismu Tesla.

Naučnik je dalje naveo: „Urednik lista Kanzas farmer end mejl end briz nedovoljno razume da je provincija, u kojoj sam ja rođen, u to vreme bila samo pod političkom vlašću Austrije, što nikakve veze nema sa narodnošću.“

„Originalno pismo koje sam, sa pečatom i potpisom dobila pre nekoliko dana iz Amerike, brani Nikolu Teslu njegovim rečima od zloupotreba kojima je bio izložen sve ove godine“, istakla je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji Klub 2 Milene Božović Manić.

Podsetila je i na pismo našeg velikog naučnika iz fonda Kongresne biblioteke SAD, koje je ranije objavljeno, a u kome Nikola Tesla kaže da: „Ne postoji narod koji je stradao više od srpskog naroda. Zbog toga što smo toliko stradali postali smo narod pesnika i mislilaca. Znate li šta je rekao veliki pesnik Gete o srpskim narodnim pesmama. A šta mislite da bi rekao da je bio Srbin?“, piše Nikola Tesla 1895. godine.

„Amerikanci malu knjigu o velikom srpstvu Nikole Tesle redovno štampaju u Kongresnoj biblioteci i ne dozvoljavaju da padne u zaborav, kao što mi to činimo“, dodala je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji Radio Beograda 2.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво